Rosta Erzsébet weboldala


Noha az időjárás kihat az ember hangulatára, viselkedésére, reakcióira, az emberi szervezetre nem a légtömegek fajtái, hanem cserélődésük, az úgynevezett időjárási frontok hatnak kedvezőtlenül. Megállapították, hogy az egészséges emberi szervezetet is befolyásolja az időjárás, az érzékenyebb idegrendszerűek erősebben reagálnak a frontokra.

Az időjárás-érzékenységi típusok meghatározása igen régi eredetű, már Hippokratész is foglalkozott vele. Hazánkban több mint negyven éve készült egy sok kérdéses kérdőív, melyből most csak az evési, ivási szokásokra vonatkozókat emelném ki.

A magyarok többsége - a húsételeket kedvelő bajorokhoz hasonlóan - inkább a meleg-, mint a hidegfrontok jöttére érzékeny. Az utóbbiak - vagyis a kisebbséghez tartozók - meglehetősen kisevők, válogatósak, a könnyű ételeket, gyümölcsöket, főzelékféléket szeretik jobban, szívesen sóznak, fűszereznek. A tejjel szemben a teát részesítik előnyben, az alkoholos italoktól hamar becsiccsentenek. Ezzel ellentétben a meleg frontra érzékenyek a húsételek mellett voksolnak, jó étvágyúak, nem válogatnak, nem szívesen sóznak, fűszereznek, az alkoholt jól bírják, s az esti kávézás után nehezen alszanak el.

Ebből következik, hogy a mindkét frontra reagálók egyaránt jól tűrik a hideget és a meleget, jól érzik magukat nyitott és zárt ruhában, ha kell, korán kelnek, s megelégszenek kevés alvással is, ám ha idejük engedi, szívesen maradnak reggel tovább az ágyban. Az ételekben sem szelektálnak, megeszik a parajt tükörtojással, és fasírttal is, nem vetik meg a marhapörköltet, de a szilvás gombócot sem. Lehet, hogy a „mindenre” érzékenyek most az egyszer jól jártak?