A+ A A-

Ezt tapasztaltam és olvastam az Omega-3 zsírsavakról

  • Közzétéve itt: Egészség


Háziorvosom néhány éve javasolta, nem ártana egy laborvizsgálat, mert - mint mondta - a páciensei nemcsak ezt kérik gyakorta, hanem ultrahangra szóló beutalót is. Utóbbi ajánlatát nem fogadtam el, de a laboros vizsgálatra kész voltam. Labor eredményem szerint minden leletem rendben volt, kivéve a vérem triglicerid szintjét, ami kissé magasnak bizonyult. A triglicerid csökkentésére felírt gyógyszer valamiért nem tetszett a szervezetemnek, ezért abbahagytam a szedését. Ekkor javasolta férjem az Omega-3 kapszulák szedését. A mai napig sem tudom, mitől csökkent a „rossz koleszterin”-szintem normálisra, minek köszönhetem: a kapszuláknak, vagy az étrendemben szereplő zöldségeknek és halaknak? Tény viszont, hogy inkább vagyok híve a kulináris élvezetet is nyújtó ételekben megbúvó esszenciális Omega-3 zsírsavaknak, mint a halolajjal töltött kapszuláknak.

De nem ezért jutott az eszembe épp most előhozakodni az Omega-3 zsírsavakkal, hanem amiatt, hogy az utóbbi időben egyre több írás jelenik meg az Omega-3 zsírsavak tanulást segítő, pozitív hatásáról. Ezek a cikkek elsősorban a gyerekekről szólnak, főleg azt ecsetelik, hogy az esszenciális zsírsavak mily jótékonyan járulnak hozzá az agy működéséhez, szedésükkel a gyerekek gyorsabban fejlődnek, jobban koncentrálnak, könnyebben sajátítják el a tanulnivalókat. Ha ez valóban így van, jogosan nevezik a gyermekek okosító vitaminjának az Omega-3 kapszulákat.

És ha már egyszer úgy döntöttem, hogy róluk írok, kicsit jobban körülnéztem, milyen egyéb kedvező hatásai vannak a létfontosságú zsírsavakat tartalmazó ételeknek, és az őket kiegészítő (szükség esetén helyettesítő) hal- vagy lenolaj kapszuláknak. Olvastam például, hogy csökkentik a magas vérnyomást, a vér koleszterin- és trigliceridszintjét (az utóbbit én is aláírom), jótékony hatással vannak a krónikus gyulladással járó betegségekre, ráadásul az allergiás tüneteket is enyhítik. Képesek megakadályozni a vérrögök képződését, hatásosak a szélütés megelőzésében, a köszvény ellen, javulást hoznak a rheumatoid arthritisben (reumás ízületi gyulladásban) szenvedőknek, pozitívan hatnak a reggeli ízületi merevségre. És azt sem szabad elhallgatnom, hogy az Omega-3 zsírsav-hiányos étrend hajlamosíthat a depresszióra. Olyan tanulmány rövid kivonatával is találkoztam, mely szerint az Omega-3 zsírsavak segíthetnek a cukorbaj megelőzésében, mert megakadályozzák, illetve lassítják az artériák elmeszesedését. Ugyanakkor a már kialakult cukorbaj esetén nem ilyen egyértelmű, egyes szakértők által vitatott a kedvező hatása, ezért a halolaj-kapszulák fogyasztását csak orvosi kontroll mellett javasolják.

Azoknak tehát, akik a fentebb felsorolt egészségi problémákban érintettek, vagy veszélyeztetettek, érdemes csökkenteniük az állati eredetű táplálékok, vagyis a telített zsírsavak fogyasztását, továbbá kerülniük kellene a transzzsírsavakat tartalmazó - például a margarinos, növényi zsiradékos - termékek evését. Az Omega-3 zsírsavak bevitelére - a tengeri halak és finomítatlan lenolaj mellett - jó megoldás étrendünk kiegészítése friss gyümölcsökkel és zöldségekkel. Ajánlatos több hidegvízi hal - lazac, makréla, hering, tavi pisztráng, lepényhal, szardínia - húsát és olaját fogyasztani, vagy naponta egy kávéskanálnyi lenolajat lenyelni. A növények közül - a már említett len mellett - különösen a kivi, a vörös áfonya, a porcsín, a kendermag valamint az olajos magvak: például a dió, mandula, mogyoró stb. gazdagok az esszenciális zsírsavakban.

Mindezek alapján azt is mondhatnánk, hogy hasznos lehet a vegetáriánus koszt, tengeri hallal kiegészítve. Ám akinek nem kedvencei a halételek, a szaga miatt nem szívesen eszi meg az olajos szardíniát, továbbá a lenmagolajhoz és a hizlaló olajos magvakhoz sem fűlik a foga, ha szükségesnek érzi, nyugodtan szedhet halolaj-kapszulákat. Azonban - mint általában minden más esetében - a telítetlen zsírsavak, illetve a hiányuk esetén, az Omega-3 kapszulák fogyasztását sem szabad túlzásba vinni.

További olvasnivaló

Amarillisz, a vérből serkent virág

Ezt az igen népszerű - a jó bánásmódot gyönyörű, többféle színben pompázó, harang- vagy trombita alakú virágokkal megháláló - szobai növényt, mely tudományos besorolása alapján a Hippeastrum nemzetségbe tartozik, egy...

Folytatás...

Brindaban (Vrindavan)

Ha Mathurába öreg este érkeztünk, akkor most Brindabanba érve már vén este van, pedig alig múlt még kilenc óra. Indiára hamar rátelepszik az est sötétje. Bár Mathura is szent város...

Folytatás...

A pillantás

Sokan nem tesznek különbséget a látás és a nézés között, pedig a kettő nem ugyanaz. Mielőtt rátérnénk a pillantás részletes elemzésére, célszerű tisztázni a látás és a nézés közötti...

Folytatás...

Lia kézelemzése

Az első ránézésre még jó minőségűnek tetsző képek, a valóságban homályosak, egyáltalán nem élesek. Különösen igaz ez a balkézről készített felvételekre. Elmosódottak a vonalak, például az életvonalat csak a...

Folytatás...

Mérgező lehet a saláta, a zeller, a krum…

Nemrég elképedve olvastam, hogy nemcsak a nagylevelű zöldségek lehetnek veszélyesek, hanem a különböző olajos magvak, mint az aflatoxinos mogyoró, mandula, dió, pisztácia rákkeltők lehetnek, de veszélyt jelentenek az egészségre...

Folytatás...

A tenyér jellemzői

A tenyér alapos szemrevételezése nemcsak azért fontos, mert tele van idegvégződésekkel, benne koncentrálódnak a Jing és a Luo meridián hálózatok és az ún. akupunktúra-pontok, hanem a külső jellemzői miatt is...

Folytatás...

Az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása céljából. Az oldal böngészésével elfogadja ezt.
Elfogadom

Ezeket olvasta már?