A+ A A-

Ezt tapasztaltam és olvastam az Omega-3 zsírsavakról

  • Közzétéve itt: Egészség


Háziorvosom néhány éve javasolta, nem ártana egy laborvizsgálat, mert - mint mondta - a páciensei nemcsak ezt kérik gyakorta, hanem ultrahangra szóló beutalót is. Utóbbi ajánlatát nem fogadtam el, de a laboros vizsgálatra kész voltam. Labor eredményem szerint minden leletem rendben volt, kivéve a vérem triglicerid szintjét, ami kissé magasnak bizonyult. A triglicerid csökkentésére felírt gyógyszer valamiért nem tetszett a szervezetemnek, ezért abbahagytam a szedését. Ekkor javasolta férjem az Omega-3 kapszulák szedését. A mai napig sem tudom, mitől csökkent a „rossz koleszterin”-szintem normálisra, minek köszönhetem: a kapszuláknak, vagy az étrendemben szereplő zöldségeknek és halaknak? Tény viszont, hogy inkább vagyok híve a kulináris élvezetet is nyújtó ételekben megbúvó esszenciális Omega-3 zsírsavaknak, mint a halolajjal töltött kapszuláknak.

De nem ezért jutott az eszembe épp most előhozakodni az Omega-3 zsírsavakkal, hanem amiatt, hogy az utóbbi időben egyre több írás jelenik meg az Omega-3 zsírsavak tanulást segítő, pozitív hatásáról. Ezek a cikkek elsősorban a gyerekekről szólnak, főleg azt ecsetelik, hogy az esszenciális zsírsavak mily jótékonyan járulnak hozzá az agy működéséhez, szedésükkel a gyerekek gyorsabban fejlődnek, jobban koncentrálnak, könnyebben sajátítják el a tanulnivalókat. Ha ez valóban így van, jogosan nevezik a gyermekek okosító vitaminjának az Omega-3 kapszulákat.

És ha már egyszer úgy döntöttem, hogy róluk írok, kicsit jobban körülnéztem, milyen egyéb kedvező hatásai vannak a létfontosságú zsírsavakat tartalmazó ételeknek, és az őket kiegészítő (szükség esetén helyettesítő) hal- vagy lenolaj kapszuláknak. Olvastam például, hogy csökkentik a magas vérnyomást, a vér koleszterin- és trigliceridszintjét (az utóbbit én is aláírom), jótékony hatással vannak a krónikus gyulladással járó betegségekre, ráadásul az allergiás tüneteket is enyhítik. Képesek megakadályozni a vérrögök képződését, hatásosak a szélütés megelőzésében, a köszvény ellen, javulást hoznak a rheumatoid arthritisben (reumás ízületi gyulladásban) szenvedőknek, pozitívan hatnak a reggeli ízületi merevségre. És azt sem szabad elhallgatnom, hogy az Omega-3 zsírsav-hiányos étrend hajlamosíthat a depresszióra. Olyan tanulmány rövid kivonatával is találkoztam, mely szerint az Omega-3 zsírsavak segíthetnek a cukorbaj megelőzésében, mert megakadályozzák, illetve lassítják az artériák elmeszesedését. Ugyanakkor a már kialakult cukorbaj esetén nem ilyen egyértelmű, egyes szakértők által vitatott a kedvező hatása, ezért a halolaj-kapszulák fogyasztását csak orvosi kontroll mellett javasolják.

Azoknak tehát, akik a fentebb felsorolt egészségi problémákban érintettek, vagy veszélyeztetettek, érdemes csökkenteniük az állati eredetű táplálékok, vagyis a telített zsírsavak fogyasztását, továbbá kerülniük kellene a transzzsírsavakat tartalmazó - például a margarinos, növényi zsiradékos - termékek evését. Az Omega-3 zsírsavak bevitelére - a tengeri halak és finomítatlan lenolaj mellett - jó megoldás étrendünk kiegészítése friss gyümölcsökkel és zöldségekkel. Ajánlatos több hidegvízi hal - lazac, makréla, hering, tavi pisztráng, lepényhal, szardínia - húsát és olaját fogyasztani, vagy naponta egy kávéskanálnyi lenolajat lenyelni. A növények közül - a már említett len mellett - különösen a kivi, a vörös áfonya, a porcsín, a kendermag valamint az olajos magvak: például a dió, mandula, mogyoró stb. gazdagok az esszenciális zsírsavakban.

Mindezek alapján azt is mondhatnánk, hogy hasznos lehet a vegetáriánus koszt, tengeri hallal kiegészítve. Ám akinek nem kedvencei a halételek, a szaga miatt nem szívesen eszi meg az olajos szardíniát, továbbá a lenmagolajhoz és a hizlaló olajos magvakhoz sem fűlik a foga, ha szükségesnek érzi, nyugodtan szedhet halolaj-kapszulákat. Azonban - mint általában minden más esetében - a telítetlen zsírsavak, illetve a hiányuk esetén, az Omega-3 kapszulák fogyasztását sem szabad túlzásba vinni.

További olvasnivaló

Április

A harminc napos április eleinte a római év második hónapja volt, a Julius Caesar által bevezetett Juliánus-naptárban lett a negyedik. Ezt a hónapot a rómaiak a szerelem és a...

Folytatás...

India - Huszonegyféle fagylaltból válasz…

A Csánakja kétszintes üzletháza főleg a külszolgálatosok igényére szakosodott. E városrészt a Maurja dinasztiát megalapító Csandragupta főminiszteréről, az Arthasásza című híres közgazdasági mű szerzőjéről, a sokak által Visnugupta vagy Kautilja...

Folytatás...

Farsangi fánk és egérke

Életem eddigi farsangjaira gondolva nem túl sok esemény jut az eszembe, de az a kevés meglehetősen emlékezetes. Egy ilyen kedves emlékem anyai nagyapámhoz kötődik, akinek Kaposvárott, a Kis Róma-hegyen...

Folytatás...

Női kezek

A kezeket bárhol meg lehet figyelni, kivételek persze azért akadnak, például a téli hidegben kesztyűbe bujtatott kezekről bajosan lehetne bármit is mondani. A kezek tanulmányozására mindig nyílik alkalom: megleshetjük a...

Folytatás...

Szemhéj

A szemhéj elsődleges feladata a szem védelmezése a mechanikai sérülésektől. A szemhéjak villámgyors záródása, a pislogás, nemcsak tisztítja a szem felületét, hanem a könnyet szétterítve nedvesíti is, így megakadályozza...

Folytatás...

Vegetáriánus konyha Indiában

Étkezési szokások Az indiai háziasszonyok naponta háromszor főznek, mivel az előző étkezésből megmaradt, állott ételt nem szolgálják fel. A kész ételt azonnal, frissiben tálalják. A menük általában 3-4 fogásból állnak...

Folytatás...

Az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása céljából. Az oldal böngészésével elfogadja ezt.
Elfogadom

Ezeket olvasta már?