A+ A A-

C vitamin, aminek hiányától skorbutot kaphat a majom és a tengerimalac is

  • Közzétéve itt: Egészség


Az embereknek és az állatoknak, hogy zavartalanul működjön szervezetük, vitaminokra van szükségük. Ha nem jutnak megfelelő adag vitaminhoz, akkor vitaminhiány léphet fel náluk, mely nemcsak az immunrendszer gyengülését okozhatja, hanem különféle betegségekhez is vezethet. A több ezer éve ismert skorbutot - melyet a hajósok már több ezer éve ismertek, és elsőként a híres görög orvos i.e. Hippokratész (i.e. 460-375) írt le - például a C-vitamin hiánya okozza. A skorbut zavart kelt a hormonképződésben, vérzékenységet idéz elő, ínysorvadással, izomgyengeséggel jár, s a skorbutos betegekben nő a fertőző betegségek iránti fogékonyság.

A C-vitamin, vagyis az aszkorbinsav jótékony hatásáról Linus Pauling (1901-1994) kétszeres Nobel-díjas* német származású amerikai vegyész, azt nyilatkozta, hogy az egyszerű megfázástól a rákig, számos betegség ellenszere.

A C-vitamin, megtalálható a legtöbb gyümölcsben és zöldségben, természetes forrásai a citrom, narancs, mangó, kivi, grapefruit, szamóca, ribiszke, körte, kantalup sárgadinnye, csipkebogyó, brokkoli, káposzta és Szent-Györgyi Albert (1893-1986) Nobel-díjas magyar orvos, biokémikus felfedezése óta tudjuk, hogy a paprika is.

Az aszkorbinsavat az állatok többsége képes szintetizálni, ezért van az, hogy a patkány, az egér, a kutya vagy a macska akkor sem kap skorbutot, ha soha nem eszik zöldséget és gyümölcsöt. Viszont az emberből, a majmokból, a tengerimalacokból és egyes gyümölcsevő denevérekből hiányzik az a gén, amelyik a C-vitamin szintetizálásához szükséges enzimet állítja elő, ezért az utóbbi élőlényeknek a táplálékukkal kell a C-vitamin szükségletüket biztosítaniuk. Ha erre nem kerül sor, a C-vitamin hiányában hamarosan skorbutosak lesznek. Mivel táplálkozási ismereteink ma már a korábbiaknál sokkal fejlettebbek, napjainkban e betegség az emberek közül elsősorban az alkoholistákat (különösen, ha mellette erős dohányosok is) valamint az anorexiásokat fenyegeti.

* Második - a kémiai munkásságának elismerését követő - béke Nobel-díját 8 évvel később, a nukleáris robbantások ellen folytatott tevékenységéért 1962-ben kapta.

További olvasnivaló

Indiai üdítőitalok

Indiában az étkezést a legtöbb esetben egy pohár víz felhörpintésével kezdik, ugyanis a nagy melegben a jeges pání (víz) oltja a legtökéletesebben a szomjat. Szívesen fogyasztanak fehérjében gazdag tejet...

Folytatás...

Loire13 kézelemzése

A kézfelvételeket nézegetve, a legelső, ami szembeötlik, hogy a széttárt ujjú képek valamennyikén a kisujj - mintegy különállóságát hangsúlyozva - feltűnően eláll a többitől. Amikor mindkét kézre jellemző ez, nagy...

Folytatás...

Sertészselatin a LIDL joghurtos italáb…

  Kedvelem a joghurtot, a zacskós tejből anno még magam készítettem, ám az ultramagas hőmérsékleten hőkezelt, homogénezett dobozos tejekből ez már nem lehetséges. Mostanában nemcsak natúr joghurtot fogyasztok, de...

Folytatás...

Kalandom a bórral

A megszokott patikámban egyszer megkérdeztem, árulnak-e a bórt. A bór hallatán a gyógyszerész furcsán nézett rám, mert rólam, mint törzsvevőről nem feltételezte, hogy borissza lennék. Én is furcsán néztem rá...

Folytatás...

Szelleműző afrodiziákum: a paradicsom

Talán nem mindenki számára ismert, hogy mai konyhánk elmaradhatatlan „kellékét”, a paradicsomot egykoron „szerelem almájának” is nevezték. Sőt a bibliai történetnek létezik egy olyan változata, mely szerint nem alma, hanem...

Folytatás...

A köldök

„Az emberek és állatok hasán azon kerekded mélyedés, melynek közepében az elmetszett köldökzsinór csomós vége vagyon.” „A Czuczor-Fogarasi” által meglehetősen szemléletesen leírt testrész - amellett, hogy szimbólumként a teremtésmítoszokban, a...

Folytatás...