A+ A A-

Az Isztrián vettünk egy zacskónyi goji bogyót

  • Közzétéve itt: Egészség


Kora tavasszal egy szimpatikus idős férfi csöngetett be hozzánk, és azt kérte férjemtől, engedje meg, hogy levágjon pár kis ágat bujtásnak az egyik utcai bokrunkról, mert szerinte az goji bogyót terem. Férjem azonnal igenlően rábólintott. Én már korábban is olvastam erről a sokoldalú gyógynövényről, bár azt egyáltalán nem gondoltam, hogy a mi kis szerény utcai bokrunk ilyen csodálatos gyümölcsöt termő lenne. Aztán el is felejtettem az egészet.

Eltelt fél év, és a legmelegebb július végi napokban néhány napra leugrottunk már sok nyarat megélt horvát barátnőmhöz, meglátogatni a Moščenićka Dragában élő kedves Cara Antoniánkat. A látogatáson kívül élveztük a kellemes környezetet, gyönyörködtünk a tájban, megmártóztunk az Adriai-tenger selymes vízében, jókat ettünk, pihentünk, és nagyokat sétáltunk. Attila pedig - hogy le ne égjen a tűző napon - a legforróbb időben lépcsőzni ment, vagy felszaladt az Učka-hegyre egy kis forrásvízért. Amikor valamelyik este - szokás szerint - betértünk a Konzum szupermarketba vásárolni, az egyik polcon, legnagyobb meglepetésünkre megpillantottuk életünk első igazi goji bogyóit. Azonnal vettünk belőle egy zacskónyival.

Lycium barbarum (Goji bogyó)Miután hazatértünk, megnéztem a Neten, tulajdonképpen mire használható ez bogyó. Kezdetben örültem ennek az aszalt gyümölcsnek, örvendtem, hogy erre is, meg arra is jó, de ahogy haladtam a böngészéssel, a leírtak egyre inkább kezdtek hihetetlennek tűnni, mert szinte minden betegségre, nyavalyára javasolták. Ennek ellenére felsorolom, mire ajánlják ezt a csoda bogyót. Kétkedésem ellenére, senkit nem akarok lebeszélni róla, mert ha hiszünk valamiben, már az is felér egy bizonyos egészségjavulással. Ám aki minden jót készpénznek tekint róla, az egészen biztosan csalódni fog.

Amikor a wikipedián megláttam a goji bokorról készült fényképet, azonnal rájöttem, hogy az utcai díszcserjénk valóban goji bokor volt. (Azért a múlt idő, mert a nyáron kiszáradt, valószínűleg már öreg lehetett. Remélem, a rokonszenves idős úrnak sikerült meggyökereztetnie az elvitt kis ágakat.)

Az ördögcérnának és farkas bogyónak is nevezett gojit (Lycium barbarum) Kínában, Mongóliában és Tibetben már régóta ismerik, és a hagyományos népi gyógyászat sikeresen alkalmazza erősítő roborálásra, de ajánlják tápanyagként is. Orvosi használatát először Kínában írták le, az i.u. az első században. Azért ették, hogy meghosszabbítsa az életet. A legenda szerint egy gyógyfüves, aki goji bogyót fogyasztott egyéb gyógynövényekkel kombinálva, 252 évig élt.

Gyógyászati célokra a gyökér kérgét és a növény gyümölcsét használják fel. A goji bogyókat többféleképpen fogyaszthatják, nyersen, teába áztatva, levesbe főzve, vagy kompótba keverve. Az utóbbi időben felkeltette a nyugati orvosok érdeklődését is, a gyógyhatásával kapcsolatban különböző területeken folynak tudományos kutatások. Arra keresik a választ, hogy a goji bogyót rendszeresen fogyasztó ázsiai emberek szervezete valóban e gyümölcsnek köszönhetően áll ellen szívósan a betegségeknek, és ennek tulajdoníthatóan élnek meglehetősen hosszú életet. Nos, olvassák el mit tudtam meg, mire képes a csodálatos goji bogyó. Mi is kipróbáljuk, noha tamáskodok, titkon azért remélem, a segítségünkre lesz.

Szárított goji bogyóA csodatévő goji bogyó erősíti az immunrendszert, fokozza az agy és az idegrendszer működését. Vérképző, csökkenti a vér koleszterinszintjét, ezzel megelőzi a szív- és érrendszeri problémákat. Lejjebb viszi a magas vérnyomást. Javítja a fizikai állóképességet, a test energia szintjét, sőt az időskori látást is. Ajánlják kimerültség ellen, valamint allergiás tünetekre, valamint gombásodás ellen. Baktérium-ölő képessége jól hat az ízületi gyulladásra és más gyulladással járó folyamatra. Hasznos a cukorbetegek részére, valamint az emésztőszervi zavarokkal kínlódóknak. Lassítja az öregedést, de az álmatlanság ellen is segít, jó alvást biztosítva. Enged a szorongáson, és hatásos a szívritmuszavar esetén.

Javasolják fogyasztását az impotencia kúrálására, de nemcsak a merevedési zavarokkal bajlódók számára ideális, hanem állítólag vágyfokozóként is bevált. Sikeresen alkalmazható terméketlenség ellen, valamint görcsös menstruáció esetén. Védelmet biztosít az allergiák ellen, megóv a káros napsugaraktól. Ha viszont valaki allergiás a pollenekre, nem árt csökkentenie vagy felfüggesztenie a goji bogyó fogyasztását. Segítségével sikeresen lefogyhatnak a kórosan elhízottak. Mindenekelőtt rákmegelőző és rákellenes hatása egyedülálló, különösen a májrák ellen veszi fel a harcot, képes visszafordítani a rosszindulatú rákos megbetegedéseket, mint például a vastagbélrákot, a tüdő- és a bőrrákot, sőt pozitívan hat más rosszindulatú daganatos megbetegedésben szenvedők ellenálló képességére is. A sokféle aminosav és nyomelem mellett, C-vitamin tartalmával a föld növényeinek a második helyezettje, de bőségesen tartalmaz A,  B1, B2, B6 és E vitamint, az ásványi anyagok közül kalciumot, magnéziumot, cinket, vasat, szelént, germániumot. A goji bogyóban több fehérje van, mint a teljes kiőrlésű gabonában. Nagyobb mennyiségű C vitaminnal büszkélkedhet, mint a narancs, béta karotin tartalma meghaladja a sárgarépáét. Az antioxidáns hatása pedig oly nagy, hogy szinte elképzelhetetlen.

De hogy ne csak csupa jót írjak, körülnéztem, hogy a goji bogyó fogyasztásának lehetnek-e káros mellékhatásai. Ha valaki önmagában eszi, tehát nem szed semmilyen gyógyszert, egyedül a pollenre allergiásoknak, a várandós és a szoptatós kismamáknak kell óvatosaknak lenniük. Terhesség esetén különösen vigyázni kell, mert a gojiban található bétain nevű vegyület spontán vetélést okozhat.

Azt sem árt tudni, hogy - mivel csökkenti a vérnyomást - vérnyomáslehúzó gyógyszerekkel fogyasztva alacsony vérnyomást okozhat. Diabétesz esetén pedig a goji kéregből készült kivonat, vagy tea a fogyasztása a vércukor szintjét csökkentheti a kívánatosnál alacsonyabbra. Annak is érdemes orvossal konzultálnia, aki kumarint tartalmazó vérhígítót (véralvadás lassító gyógyszert) szed, mert ennek hatóanyaga kölcsönhatásba léphet a gojiban található vegyületekkel.

Hozzászólások  

0 #121 Sabo Robert 2016-09-04 05:38
Kedves Erzsebet!
A goji bogyó napi fogyasztható mennyisége : száritva 15g. , frissen 30 35g. Ez a mennyiség kb 50 darab bogyó naponta . Reggel és este fogyasztom 25-25 darabot. Már három éve van goji cserjém , évközben frissen, télen a hütőből fogyasztom.
Idézet
+2 #120 Rosta Erzsébet 2016-08-15 14:51
Kedves Bianka!
A fogyasztandó goji bogyó mennyiségére nincs megállapított felső korlát, egészséges emberek számára jellemző módon napi 10-30 g a javasolt dózis. Egy csésze teához 5-15 g bogyót ajánlanak, és naponta 1-3 csésze tea elfogyasztását tanácsolják.
Üdvözlettel,
Erzsébet
Idézet
+2 #119 Bianka 2016-08-11 17:07
Kedves Erzsébet!
Arról szeretnék érdeklődni, hogy egy felnőttnek egy nap hány szem szárított goji bogyót kell bevennie?
Válaszát előre is köszönöm!
Idézet
-2 #118 Rosta Erzsébet 2016-08-11 13:10
Kedves Christin! – Re: #116
Mivel - mint írja - többféle gyógyszert is szed, akkor jár el kellő gondossággal, ha kérdését - a kórtörténetét és felírt pirulák kémiai összetételét és hatásmechanizmu sát jól ismerő – (házi)orvosának teszi fel.
Üdvözlettel,
Erzsébet
Idézet
-1 #117 Christin Schultz 2016-08-10 02:17
Én szedek antidepresszáns t es egyébb más gyógyszereket.. .akkor én teljesen lemondjak róla? :sad:
Idézet
-2 #116 Rosta Erzsébet 2016-07-10 15:25
Kedves Erika!
A választ az email címére elküldtem.
Üdvözlettel,
Erzsébet
Idézet
0 #115 Zsalakó Erika 2016-07-08 19:00
Kedves Erzsébet!
Én is azutàn érdekkődnék , megbízhatóság szempontjából hol tudnám beszerezni a goji bogyót ? Persze privátban ! Előre is köszönöm ! Üdvözlettel Zsalakó Erika
Idézet
0 #114 Rosta Erzsébet 2016-06-27 12:32
Kedves Erika!
Ha nem krónikus, nem jár kellemetlen tünetekkel (nem igényel kezelést) az alacsony vérnyomása, nem szed vérhígító gyógyszert vagy antidepresszáns t, megpróbálkozhat a goji bogyó fogyasztásával, ha viszont ezt követően fáradékonnyá válna, csökkenne a cselekvőkészség e, szellemi terhelhetősége, azonnal hagyja abba a kúrát, és beszélje meg a teendőket a háziorvosával.
Üdvözlettel,
Erzsébet
Idézet
-3 #113 Csiszér Erika 2016-06-27 07:03
Kedves Erzsébet azt szeretnék kérdezni hogy nekem alacdony a vérnyomásom akkor ehetem a goji bogyot fogyésra? Köszönöm válaszát elöre is
Idézet
-1 #112 Rosta Erzsébet 2016-06-21 15:32
Kedves Katalin!
Válaszomat privát levélben elküldtem.
Üdvözlettel,
Erzsébet
Idézet
0 #111 Szijj Katalin 2016-06-20 11:44
Kedves Erzsébet!
Én is azutàn érdekkődnék , mit tanàcsol megbízhatóság szempontjából hol szerezzek be ? Persze privàtban ! Előre is köszönöm ! Üdvözlettel Katalin
Idézet
+2 #110 Rosta Erzsébet 2016-06-09 14:25
Kedves Éva!
Privát mailben válaszoltam.
Üdvözlettel,
Erzsébet
Idézet
-1 #109 Kemsei Éva 2016-06-08 19:47
Kedves Erzsébet!
Magas koleszterinre szeretnék fogyasztani goji bogyót. Kérdésem Önhöz: hol lehet ellenőrzött minőségű goji bogyót beszerezni? Várom válaszát, amit előre is köszönök.
Üdvözlettel: Kemsei Éva
Idézet
-1 #108 Rosta Erzsébet 2016-04-27 11:18
Kedves Reni!
A goji bogyó vitamin- és ásványianyag-ta rtalma miatt igen hasznos - mondhatni univerzális - étrend-kiegészí tő, gyorsítja az anyagcserét; önállóan, vagy natúr joghurttal fogyasztva az étvágyat is csökkenti. A mennyiségével kapcsolatban így ismeretlenül nem tudok tanácsot adni, de általában a forgalmazók jelezni szokták azt ajánlott mennyiséget. Ha viszont vérhígító gyógyszert szed, vagy cukorbetegségge l, magas vérnyomással kezelik, esetleg allergiás, vagy gyermeket vár, fogyasztásának megkezdése előtt feltétlenül konzultáljon az orvosával.
Bár nem írta, hogy milyen céllal szeretne goji bogyót vásárolni, azt azért megjegyzem, hogy egyedül a goji bogyó segítségével jelentős fogyást nem lehet elérni, ehhez megfelelő diétára és fizikai aktivitásra is szükség lehet. A beszerzési forrást privát levélben írtam meg.
Üdvözlettel,
Erzsébet
Idézet
+1 #107 Rosta Erzsébet 2016-04-27 11:04
Kedves Ivett!
Válaszom privát levélben küldtem el.
Üdvözlettel,
Erzsébet
Idézet
0 #106 Rosta Erzsébet 2016-04-27 11:01
Kedves Kitti!
A 15 kg súlyfelesleg leadásához a goji bogyó önmagában valószínűleg nem lesz elég. Vitamin- és ásványianyag-ta rtalma miatt igen hasznos - mondhatni univerzális - étrend-kiegészí tő, gyorsítja az anyagcserét (a kalóriák égetését); önállóan, vagy natúr joghurttal fogyasztva az étvágyat is csökkenti. A tartós fogyáshoz azonban étrenden és az életvitelen is változatni kell. Az oldalamon számos fogyókúra „receptet” is talál (szabaduljunk meg néhány kilónktól, a leghatékonyabb fogyókúra stb.), de emellett testmozgásra, fizikai aktivitásra is szükség lehet. Ami pedig a goji bogyó beszerzését illeti, erről privát levélben tájékoztatom.
Üdvözlettel,
Erzsébet
Idézet
+1 #105 Varga Zoltànné 2016-04-27 09:04
Szia!!
Szeretnék érdeklődni h ezt bogyót màr láttam herbáriàkba is!!
Hogy ott érdemes e meg venni kipróbàlni onnan?
Mert fogyás céljából szeretném hasznàlni.
Mit lehet még erről tudni!?
Előre is köszönöm
Idézet
+1 #104 Ivett 2016-04-27 06:58
Kedves Erzsébet! Szeretnék rendelni biztos forrásból goji bogyót. Tudna nekem ebben segíteni? Köszönöm. Ivett
Idézet
+1 #103 Bakos Renáta 2016-04-27 04:29
Jó napot! Én is olvastam a goji bogyó jótékony hatásairól, és érdekelne hogy hol lehet biztos forrásból beszerezni! És emellet szeretném tudni hogyan kell alkalmazni! Mivel és milyen mennyiségben lehet fogyasztani, és hogy a bio boltban vásárolt termék mennyire hatásos! Válaszát előre is köszönöm!
Idézet
0 #102 KITTI 2016-04-26 11:21
JÓ NAPOT!!ma olvastam a goji bogyóról elég jo dolgot olvasgatok.szer etnék fogyni 15 kg .hol lehet beszerezni a goji bogyót ,honnét tudnék rendelni????
és még is hogyan kell szedni ??és mit lehet mellette enni??
Idézet
-1 #101 Rosta Erzsébet 2016-04-25 12:02
Kedves Szántó Gézáné!
A goji bogyó fogyasztása elsősorban bizonyos gyógyszerek szedése, terhesség, illetőleg pollen allergia esetén járhat kellemetlen mellékhatásokka l. Olykor kisebb emésztési problémákat (szélsőséges esetben émelygést, hányingert) is okozhat, ez esetben csökkenteni kell az elfogyasztott goji bogyó mennyiségét, illetőleg - amíg nem szokott hozzá a szervezete - lehetőleg ne üres gyomorral egyen belőle.
Üdvözlettel,
Rosta Erzsébet
Idézet
-1 #100 Szàntó Gézáné 2016-04-25 06:27
Az lehetséges hogy a gojitól fàj a gyomrom?
Semilyen gyógyszert nem szedek!
Idézet
+1 #99 Rosta Erzsébet 2016-04-24 12:46
Kedves Annamária!
Elküldtem.
Üdvözlettel,
Erzsébet
Idézet
0 #98 Annamária 2016-04-23 11:16
Kedves Erzsébet!
Kérem, küldje el privát üzenetben, hogy honnan tudnék beszerezni ellenőrzött goji bogyót.
Válaszát előre is köszönöm!
Annamária :-)
Idézet
0 #97 Rosta Erzsébet 2016-03-31 15:34
Kedves Ágnes! Kedves Irma!
Válaszom privát e-mailben elküldtem.
Üdvözlettel,
Erzsébet
Idézet

További olvasnivaló

A tenyér deltáinak értelmezése IV. - A k…

Hutchinson szerint minél közelebb van a kisujj alatti delta, vagyis a Merkúr-domb a kisujj tengelyéhez (a kisujj közepén futó képzeletbeli függőleges vonalhoz), az egyén annál jobban értékeli a szavak...

Folytatás...

A tenyéranalitika diagnosztikai alkalmaz…

A kéz magasabb szintű vizsgálatának jelentőségét mára felfedezte a tudományos világ: orvosok, biológusok, antropológusok, humángenetikusok tudományos eszközként alkalmazzák a tenyéranalitikát diagnosztizálásra, prognosztizálásra. Néhány vizsgálati módszer mindenki által ismert, hisz köztudott...

Folytatás...

Tejfog hiedelmek

  Noha a fogak fejlődése már az anyaméhben - kb. az első trimeszter közepe táján - elkezdődik, s a húsz tejfog részben a magzati lét végére kialakul, teljessé a születés után...

Folytatás...

Katibogár kézelemzése

  A kéz színéből a vérkeringésre és a vérmérsékletre lehet következtetni. A bőr színe, sápadt, fehér, vörös vagy szederjes kék lehet, aszerint, hogy a vér mennyire gazdag vagy szegény oxigénben. A...

Folytatás...

Rendellenes vonalak a tenyéren II. - Sim…

Az olyan kezet, amelyen a szív- és a fejvonalak egyetlen - a tenyér szélétől a kéz éléig futó - vonalban egyesülnek, vagyis a három hajlítóredő helyett csak kettő fedezhető fel...

Folytatás...

Vénák a tenyéren

A hagyományos kínai orvoslás a tenyéren és az ujjakon fellelhető visszereknek is fontos szerepet tulajdonít. Ugyanis a vénák a tenyérben olykor sokkal többet jelentenek, mint gondolnánk.Ha például az ujjízületek között...

Folytatás...

Az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása céljából. Az oldal böngészésével elfogadja ezt.
Elfogadom

Ezeket olvasta már?