A+ A A-

Az Isztrián vettünk egy zacskónyi goji bogyót

  • Közzétéve itt: Egészség


Kora tavasszal egy szimpatikus idős férfi csöngetett be hozzánk, és azt kérte férjemtől, engedje meg, hogy levágjon pár kis ágat bujtásnak az egyik utcai bokrunkról, mert szerinte az goji bogyót terem. Férjem azonnal igenlően rábólintott. Én már korábban is olvastam erről a sokoldalú gyógynövényről, bár azt egyáltalán nem gondoltam, hogy a mi kis szerény utcai bokrunk ilyen csodálatos gyümölcsöt termő lenne. Aztán el is felejtettem az egészet.

Eltelt fél év, és a legmelegebb július végi napokban néhány napra leugrottunk már sok nyarat megélt horvát barátnőmhöz, meglátogatni a Moščenićka Dragában élő kedves Cara Antoniánkat. A látogatáson kívül élveztük a kellemes környezetet, gyönyörködtünk a tájban, megmártóztunk az Adriai-tenger selymes vízében, jókat ettünk, pihentünk, és nagyokat sétáltunk. Attila pedig - hogy le ne égjen a tűző napon - a legforróbb időben lépcsőzni ment, vagy felszaladt az Učka-hegyre egy kis forrásvízért. Amikor valamelyik este - szokás szerint - betértünk a Konzum szupermarketba vásárolni, az egyik polcon, legnagyobb meglepetésünkre megpillantottuk életünk első igazi goji bogyóit. Azonnal vettünk belőle egy zacskónyival.

Lycium barbarum (Goji bogyó)Miután hazatértünk, megnéztem a Neten, tulajdonképpen mire használható ez bogyó. Kezdetben örültem ennek az aszalt gyümölcsnek, örvendtem, hogy erre is, meg arra is jó, de ahogy haladtam a böngészéssel, a leírtak egyre inkább kezdtek hihetetlennek tűnni, mert szinte minden betegségre, nyavalyára javasolták. Ennek ellenére felsorolom, mire ajánlják ezt a csoda bogyót. Kétkedésem ellenére, senkit nem akarok lebeszélni róla, mert ha hiszünk valamiben, már az is felér egy bizonyos egészségjavulással. Ám aki minden jót készpénznek tekint róla, az egészen biztosan csalódni fog.

Amikor a wikipedián megláttam a goji bokorról készült fényképet, azonnal rájöttem, hogy az utcai díszcserjénk valóban goji bokor volt. (Azért a múlt idő, mert a nyáron kiszáradt, valószínűleg már öreg lehetett. Remélem, a rokonszenves idős úrnak sikerült meggyökereztetnie az elvitt kis ágakat.)

Az ördögcérnának és farkas bogyónak is nevezett gojit (Lycium barbarum) Kínában, Mongóliában és Tibetben már régóta ismerik, és a hagyományos népi gyógyászat sikeresen alkalmazza erősítő roborálásra, de ajánlják tápanyagként is. Orvosi használatát először Kínában írták le, az i.u. az első században. Azért ették, hogy meghosszabbítsa az életet. A legenda szerint egy gyógyfüves, aki goji bogyót fogyasztott egyéb gyógynövényekkel kombinálva, 252 évig élt.

Gyógyászati célokra a gyökér kérgét és a növény gyümölcsét használják fel. A goji bogyókat többféleképpen fogyaszthatják, nyersen, teába áztatva, levesbe főzve, vagy kompótba keverve. Az utóbbi időben felkeltette a nyugati orvosok érdeklődését is, a gyógyhatásával kapcsolatban különböző területeken folynak tudományos kutatások. Arra keresik a választ, hogy a goji bogyót rendszeresen fogyasztó ázsiai emberek szervezete valóban e gyümölcsnek köszönhetően áll ellen szívósan a betegségeknek, és ennek tulajdoníthatóan élnek meglehetősen hosszú életet. Nos, olvassák el mit tudtam meg, mire képes a csodálatos goji bogyó. Mi is kipróbáljuk, noha tamáskodok, titkon azért remélem, a segítségünkre lesz.

Szárított goji bogyóA csodatévő goji bogyó erősíti az immunrendszert, fokozza az agy és az idegrendszer működését. Vérképző, csökkenti a vér koleszterinszintjét, ezzel megelőzi a szív- és érrendszeri problémákat. Lejjebb viszi a magas vérnyomást. Javítja a fizikai állóképességet, a test energia szintjét, sőt az időskori látást is. Ajánlják kimerültség ellen, valamint allergiás tünetekre, valamint gombásodás ellen. Baktérium-ölő képessége jól hat az ízületi gyulladásra és más gyulladással járó folyamatra. Hasznos a cukorbetegek részére, valamint az emésztőszervi zavarokkal kínlódóknak. Lassítja az öregedést, de az álmatlanság ellen is segít, jó alvást biztosítva. Enged a szorongáson, és hatásos a szívritmuszavar esetén.

Javasolják fogyasztását az impotencia kúrálására, de nemcsak a merevedési zavarokkal bajlódók számára ideális, hanem állítólag vágyfokozóként is bevált. Sikeresen alkalmazható terméketlenség ellen, valamint görcsös menstruáció esetén. Védelmet biztosít az allergiák ellen, megóv a káros napsugaraktól. Ha viszont valaki allergiás a pollenekre, nem árt csökkentenie vagy felfüggesztenie a goji bogyó fogyasztását. Segítségével sikeresen lefogyhatnak a kórosan elhízottak. Mindenekelőtt rákmegelőző és rákellenes hatása egyedülálló, különösen a májrák ellen veszi fel a harcot, képes visszafordítani a rosszindulatú rákos megbetegedéseket, mint például a vastagbélrákot, a tüdő- és a bőrrákot, sőt pozitívan hat más rosszindulatú daganatos megbetegedésben szenvedők ellenálló képességére is. A sokféle aminosav és nyomelem mellett, C-vitamin tartalmával a föld növényeinek a második helyezettje, de bőségesen tartalmaz A,  B1, B2, B6 és E vitamint, az ásványi anyagok közül kalciumot, magnéziumot, cinket, vasat, szelént, germániumot. A goji bogyóban több fehérje van, mint a teljes kiőrlésű gabonában. Nagyobb mennyiségű C vitaminnal büszkélkedhet, mint a narancs, béta karotin tartalma meghaladja a sárgarépáét. Az antioxidáns hatása pedig oly nagy, hogy szinte elképzelhetetlen.

De hogy ne csak csupa jót írjak, körülnéztem, hogy a goji bogyó fogyasztásának lehetnek-e káros mellékhatásai. Ha valaki önmagában eszi, tehát nem szed semmilyen gyógyszert, egyedül a pollenre allergiásoknak, a várandós és a szoptatós kismamáknak kell óvatosaknak lenniük. Terhesség esetén különösen vigyázni kell, mert a gojiban található bétain nevű vegyület spontán vetélést okozhat.

Azt sem árt tudni, hogy - mivel csökkenti a vérnyomást - vérnyomáslehúzó gyógyszerekkel fogyasztva alacsony vérnyomást okozhat. Diabétesz esetén pedig a goji kéregből készült kivonat, vagy tea a fogyasztása a vércukor szintjét csökkentheti a kívánatosnál alacsonyabbra. Annak is érdemes orvossal konzultálnia, aki kumarint tartalmazó vérhígítót (véralvadás lassító gyógyszert) szed, mert ennek hatóanyaga kölcsönhatásba léphet a gojiban található vegyületekkel.

Hozzászólások  

+1 #121 Sabo Robert 2016-09-04 07:38
Kedves Erzsebet!
A goji bogyó napi fogyasztható mennyisége : száritva 15g. , frissen 30 35g. Ez a mennyiség kb 50 darab bogyó naponta . Reggel és este fogyasztom 25-25 darabot. Már három éve van goji cserjém , évközben frissen, télen a hütőből fogyasztom.
Idézet
+3 #120 Rosta Erzsébet 2016-08-15 16:51
Kedves Bianka!
A fogyasztandó goji bogyó mennyiségére nincs megállapított felső korlát, egészséges emberek számára jellemző módon napi 10-30 g a javasolt dózis. Egy csésze teához 5-15 g bogyót ajánlanak, és naponta 1-3 csésze tea elfogyasztását tanácsolják.
Üdvözlettel,
Erzsébet
Idézet
+5 #119 Bianka 2016-08-11 19:07
Kedves Erzsébet!
Arról szeretnék érdeklődni, hogy egy felnőttnek egy nap hány szem szárított goji bogyót kell bevennie?
Válaszát előre is köszönöm!
Idézet
-3 #118 Rosta Erzsébet 2016-08-11 15:10
Kedves Christin! – Re: #116
Mivel - mint írja - többféle gyógyszert is szed, akkor jár el kellő gondossággal, ha kérdését - a kórtörténetét és felírt pirulák kémiai összetételét és hatásmechanizmu sát jól ismerő – (házi)orvosának teszi fel.
Üdvözlettel,
Erzsébet
Idézet
-1 #117 Christin Schultz 2016-08-10 04:17
Én szedek antidepresszáns t es egyébb más gyógyszereket.. .akkor én teljesen lemondjak róla? :sad:
Idézet
-2 #116 Rosta Erzsébet 2016-07-10 17:25
Kedves Erika!
A választ az email címére elküldtem.
Üdvözlettel,
Erzsébet
Idézet
0 #115 Zsalakó Erika 2016-07-08 21:00
Kedves Erzsébet!
Én is azutàn érdekkődnék , megbízhatóság szempontjából hol tudnám beszerezni a goji bogyót ? Persze privátban ! Előre is köszönöm ! Üdvözlettel Zsalakó Erika
Idézet
0 #114 Rosta Erzsébet 2016-06-27 14:32
Kedves Erika!
Ha nem krónikus, nem jár kellemetlen tünetekkel (nem igényel kezelést) az alacsony vérnyomása, nem szed vérhígító gyógyszert vagy antidepresszáns t, megpróbálkozhat a goji bogyó fogyasztásával, ha viszont ezt követően fáradékonnyá válna, csökkenne a cselekvőkészség e, szellemi terhelhetősége, azonnal hagyja abba a kúrát, és beszélje meg a teendőket a háziorvosával.
Üdvözlettel,
Erzsébet
Idézet
-2 #113 Csiszér Erika 2016-06-27 09:03
Kedves Erzsébet azt szeretnék kérdezni hogy nekem alacdony a vérnyomásom akkor ehetem a goji bogyot fogyésra? Köszönöm válaszát elöre is
Idézet
-1 #112 Rosta Erzsébet 2016-06-21 17:32
Kedves Katalin!
Válaszomat privát levélben elküldtem.
Üdvözlettel,
Erzsébet
Idézet
0 #111 Szijj Katalin 2016-06-20 13:44
Kedves Erzsébet!
Én is azutàn érdekkődnék , mit tanàcsol megbízhatóság szempontjából hol szerezzek be ? Persze privàtban ! Előre is köszönöm ! Üdvözlettel Katalin
Idézet
+2 #110 Rosta Erzsébet 2016-06-09 16:25
Kedves Éva!
Privát mailben válaszoltam.
Üdvözlettel,
Erzsébet
Idézet
-1 #109 Kemsei Éva 2016-06-08 21:47
Kedves Erzsébet!
Magas koleszterinre szeretnék fogyasztani goji bogyót. Kérdésem Önhöz: hol lehet ellenőrzött minőségű goji bogyót beszerezni? Várom válaszát, amit előre is köszönök.
Üdvözlettel: Kemsei Éva
Idézet
0 #108 Rosta Erzsébet 2016-04-27 13:18
Kedves Reni!
A goji bogyó vitamin- és ásványianyag-ta rtalma miatt igen hasznos - mondhatni univerzális - étrend-kiegészí tő, gyorsítja az anyagcserét; önállóan, vagy natúr joghurttal fogyasztva az étvágyat is csökkenti. A mennyiségével kapcsolatban így ismeretlenül nem tudok tanácsot adni, de általában a forgalmazók jelezni szokták azt ajánlott mennyiséget. Ha viszont vérhígító gyógyszert szed, vagy cukorbetegségge l, magas vérnyomással kezelik, esetleg allergiás, vagy gyermeket vár, fogyasztásának megkezdése előtt feltétlenül konzultáljon az orvosával.
Bár nem írta, hogy milyen céllal szeretne goji bogyót vásárolni, azt azért megjegyzem, hogy egyedül a goji bogyó segítségével jelentős fogyást nem lehet elérni, ehhez megfelelő diétára és fizikai aktivitásra is szükség lehet. A beszerzési forrást privát levélben írtam meg.
Üdvözlettel,
Erzsébet
Idézet
+1 #107 Rosta Erzsébet 2016-04-27 13:04
Kedves Ivett!
Válaszom privát levélben küldtem el.
Üdvözlettel,
Erzsébet
Idézet
0 #106 Rosta Erzsébet 2016-04-27 13:01
Kedves Kitti!
A 15 kg súlyfelesleg leadásához a goji bogyó önmagában valószínűleg nem lesz elég. Vitamin- és ásványianyag-ta rtalma miatt igen hasznos - mondhatni univerzális - étrend-kiegészí tő, gyorsítja az anyagcserét (a kalóriák égetését); önállóan, vagy natúr joghurttal fogyasztva az étvágyat is csökkenti. A tartós fogyáshoz azonban étrenden és az életvitelen is változatni kell. Az oldalamon számos fogyókúra „receptet” is talál (szabaduljunk meg néhány kilónktól, a leghatékonyabb fogyókúra stb.), de emellett testmozgásra, fizikai aktivitásra is szükség lehet. Ami pedig a goji bogyó beszerzését illeti, erről privát levélben tájékoztatom.
Üdvözlettel,
Erzsébet
Idézet
+1 #105 Varga Zoltànné 2016-04-27 11:04
Szia!!
Szeretnék érdeklődni h ezt bogyót màr láttam herbáriàkba is!!
Hogy ott érdemes e meg venni kipróbàlni onnan?
Mert fogyás céljából szeretném hasznàlni.
Mit lehet még erről tudni!?
Előre is köszönöm
Idézet
+1 #104 Ivett 2016-04-27 08:58
Kedves Erzsébet! Szeretnék rendelni biztos forrásból goji bogyót. Tudna nekem ebben segíteni? Köszönöm. Ivett
Idézet
+1 #103 Bakos Renáta 2016-04-27 06:29
Jó napot! Én is olvastam a goji bogyó jótékony hatásairól, és érdekelne hogy hol lehet biztos forrásból beszerezni! És emellet szeretném tudni hogyan kell alkalmazni! Mivel és milyen mennyiségben lehet fogyasztani, és hogy a bio boltban vásárolt termék mennyire hatásos! Válaszát előre is köszönöm!
Idézet
0 #102 KITTI 2016-04-26 13:21
JÓ NAPOT!!ma olvastam a goji bogyóról elég jo dolgot olvasgatok.szer etnék fogyni 15 kg .hol lehet beszerezni a goji bogyót ,honnét tudnék rendelni????
és még is hogyan kell szedni ??és mit lehet mellette enni??
Idézet
-1 #101 Rosta Erzsébet 2016-04-25 14:02
Kedves Szántó Gézáné!
A goji bogyó fogyasztása elsősorban bizonyos gyógyszerek szedése, terhesség, illetőleg pollen allergia esetén járhat kellemetlen mellékhatásokka l. Olykor kisebb emésztési problémákat (szélsőséges esetben émelygést, hányingert) is okozhat, ez esetben csökkenteni kell az elfogyasztott goji bogyó mennyiségét, illetőleg - amíg nem szokott hozzá a szervezete - lehetőleg ne üres gyomorral egyen belőle.
Üdvözlettel,
Rosta Erzsébet
Idézet
-2 #100 Szàntó Gézáné 2016-04-25 08:27
Az lehetséges hogy a gojitól fàj a gyomrom?
Semilyen gyógyszert nem szedek!
Idézet
+1 #99 Rosta Erzsébet 2016-04-24 14:46
Kedves Annamária!
Elküldtem.
Üdvözlettel,
Erzsébet
Idézet
0 #98 Annamária 2016-04-23 13:16
Kedves Erzsébet!
Kérem, küldje el privát üzenetben, hogy honnan tudnék beszerezni ellenőrzött goji bogyót.
Válaszát előre is köszönöm!
Annamária :-)
Idézet
0 #97 Rosta Erzsébet 2016-03-31 17:34
Kedves Ágnes! Kedves Irma!
Válaszom privát e-mailben elküldtem.
Üdvözlettel,
Erzsébet
Idézet
0 #96 Irma 2016-03-30 15:36
Kedves Erzsébet!! Szeretném a segitségét kérni abban,hogy honnan tudnám a Goji bogyót biztonságosan megvenni! Az egészségmegőrzé sen kivül fogyni is szeretnék,legal ább 6-7 kg!Válaszát köszönöm! Tisztelettel: Irma
Idézet
0 #95 Nemes Ágnes 2016-03-30 13:07
Kedves Erzsébet! Legyen kedves nekem is megírni, hogy a Goji bogyót mely forrásból javasolja beszerezni. Válaszát előre is megköszönöm. Üdvözlettel: Ági
Idézet
+1 #94 Rosta Erzsébet 2016-03-23 15:13
Kedves Ibolya!
Mivel számos orvostudományi cikk, tanulmány szerint allergiát okozhat a goji bogyó fogyasztása, különösen azok körében, akik valamilyen ételallergiától szenvednek, én azt javasolnám, hogy konzultáljon egy allergológus szakorvossal, vagy mielőtt goji bogyót vásárolna, kis mennyiségben próbálja ki, hogy nem okoz-e problémát. A megbízhatónak tekinthető forrásról privát levélben tájékoztatom.
Üdvözlettel,
Erzsébet
Idézet
0 #93 Ibolya 2016-03-23 12:21
Kedves Erzsébet!

Kérem küldje el hogy honnan tudom megbízható forrásból beszerezni a golyi bogyót?
mogyoró allergiába szedhető?

köszönöm Ibolya
Idézet
-1 #92 Rosta Erzsébet 2016-03-21 18:17
Kedves Katalin!
Önmagában is meg lehet enni, de könnyebb és élvezetesebb elfogyasztani egy evőkanálnyit belőle egy pohár natúr joghurttal vagy kefirrel. Jó lehet a tea is, de én azért nem javasolom, mert nem gazdaságos. A fogyáshoz azonban – bár csökkenti az étvágyat (teltségérzetet kelt), és gyorsítja az anyagcserét (gyorsabban ég el az elfogyasztott táplálék kalóriatartalma ) – önmagában nem elég, több fizikai aktivitásra van szükség, és lehet, hogy az étrenden is változtatni kell.
Üdvözlettel,
Erzsébet
Idézet
-2 #91 Oláhné Szűcs Katalin 2016-03-21 14:26
Aggódó családomtól kaptam Goji bogyót ,(cukrom néha a megengedett fölé billen,de gyógyszert nem kell szednem, és túlsúlyos is vagyok).Szaküzl etben vették,de latin név nincs rajta.Hogyan fogyasszam, hogy hatásos legyen?Rágcsálj am el, vagy főzzek teát?Az oldalon olvasottak alapján legközelebb az itt javasolt helyről szerzem be,úgy gondolom.Köszön öm Tyúkanyó(Oláhné Szűcs Katalin)
Idézet
0 #90 Rosta Erzsébet 2016-03-20 16:37
Kedves Mónika!
Válaszom privát levélben elküldtem.
Üdvözlettel,
Erzsébet
Idézet
0 #89 Rosta Erzsébet 2016-03-20 16:32
Kedves Ágnes! - Re: #86
Bár nem írta, de feltételezem, hogy fogyni szeretne. A goji bogyó hatékonyságáról írt szakmai cikkek alapján én csak annyit merek biztosan állítani, hogy a fogyasztása felgyorsítja az anyagcserét (növeli a kalóriaégetést) , és teltségérzetet okozva mérsékli az étvágyat. Ez azonban önmagában aligha elég a tartós fogyáshoz, valószínűleg a korábbi étrenden is változtatni kell, és a fizikai aktivitás (testmozgás) növelésére ugyancsak szükség lehet. A javasolható mennyiség naponta 1-2 evőkanál goji bogyó, egy pohár zsírszegény tejjel, joghurttal vagy kefírrel elfogyasztva.
Üdvözlettel,
Erzsébet
Idézet
-1 #88 Nagy Mónika 2016-03-19 18:57
Kedves Erzsébet!
Megköszöném, megírná hogy hol tudom beszerezni mivel elég nehéz kiszürni a web információkból hogy melyik a megfelelő.
Válaszát köszönve:NMónik a
Idézet
-1 #87 Kozma Ágnes 2016-03-19 15:57
Én bió boltban vettem a Goji bógyót. Szeretném kérdezni Hogyan a leghatásosab a szedése?
Idézet
0 #86 Rosta Erzsébet 2016-03-16 15:22
Kedves Éva!
Válaszomat privát mailben elküldtem.
Üdvözlettel,
Erzsébet
Idézet
0 #85 Müller Éva 2016-03-16 13:48
Kedves Erzsébet!! Szeretnék érdeklődni hol tudnék venni megbizható forrásból goji bogyót.. Köszönettel: Évi-
Idézet
-1 #84 Rosta Erzsébet 2016-03-02 13:19
Kedves Kata és Krisztina! (Re: #81 és #82)
Válaszomat privát levélben elküldtem.
Üdvözlettel,
Erzsébet
Idézet
-1 #83 NYITRAI kRISZTINA 2016-03-02 12:41
Kedves Erzsébet !
Szeretném megtudni hol vásárolhatnék megfelelő minőségű goji bogyot.
Köszönettel: Kriszti
Idézet
0 #82 Paulovics Katalin 2016-03-02 07:34
Kedves Erzsébet!
Megköszönném, ha elküldené emailben, a megbízható forrás elérhetőségét.
Köszönettel: Kata
Idézet
0 #81 Rosta Erzsébet 2016-02-29 14:58
Kedves Lévi! Válaszom privát levélben elküldtem. Üdvözlettel, Erzsébet
Idézet
0 #80 LÉVI 2016-02-29 09:11
Érdeklődnék én is beszerzéséről.. .köszönöm :)
Idézet
0 #79 Rosta Erzsébet 2016-02-07 18:03
Kedves Mary!
A piacon nem biztos, hogy megfelelő minőségű, ellenőrzött forrásból származó goji bogyót tud vásárolni. Olyat érdemes keresni, melyik bio- vagy öko-gazdálkodás ból származik, GMO-mentes (igény esetén gluténmentes), és a csomagolásából megállapítható, hogy ellenőrzött. Minderről a privát levelemben részletesen írtam.
Üdvözlettel,
Erzsébet
Idézet
0 #78 Mary Biró 2016-02-06 19:53
Kedves Erzsébet!

Én is szeretném megtudni, hogy megbízható forrásból,hol szerezhető be a Goji bogyó. Kérem szíveskedjen megírni, valamint a szedésével kapcsolatos hasznos információkat is.
Én a piacon vettem goji bogyót Ön szerin az jó lehet? segítségét előre is köszönöm Mary
Idézet
0 #77 Rosta Erzsébet 2016-01-21 07:04
Kedves Enikő!
Válaszomat emailben elküldtem.
Üdvözlettel,
Erzsébet
Idézet
+1 #76 Rónyai Enikő 2016-01-19 10:21
Kedves Erzsébet!

Én is szeretném megtudni, hogy megbízható forrásból,hol szerezhető be a Goji bogyó. Kérem szíveskedjen megírni, valamint a szedésével kapcsolatos hasznos információkat is.
Segítségét előre is köszönöm:
Enikő
Idézet
0 #75 Rosta Erzsébet 2016-01-15 16:19
Kedves Éva!
A forgalmazót privát levélben elküldtem. Ami pedig a goji bogyó fogyasztó hatását illeti, önmagában (kellő fizikai aktivitás nélkül) biztosan nem elegendő, de kedvező hatása, hogy csökkenti az étvágyat és gyorsítja az anyagcserét.
Üdvözlettel,
Erzsébet
Idézet
0 #74 Éva 2016-01-14 13:16
Kedves Erzsébet!

Kérem írja meg nekem is privát üzenetben,hol lehet ezt beszerezni,mind enféle humbuk nélkül..köszönö m..Én sajnos terhesség óta túlsúlyos vagyok,semmi nem segített..Olvas tam,hogy talán ez a bogyó..de ki tudja..Örülnék ha erre is mondana nekem valami véleményt.Köszö nöm
Idézet
0 #73 Rosta Erzsébet 2016-01-10 18:02
Kedves Olga!
Válaszomat emailben elküldtem.
Üdvözlettel,
Erzsébet
Idézet
+1 #72 Harsányi Olga 2016-01-10 14:45
Kedves Erzsébet!
Felkeltette érdeklődésemet a goji bogyóról írt cikke.Kérem szíveskedjen megírni megbízható forrásból,hol szerezhető be.
Tisztelettel és köszönettel H.Olga
Idézet
0 #71 Eszter 2016-01-06 16:11
Kedves Erzsébet! Szeretnék venni ilyen bogyót, cukros vagyok és sajnos túlsúlyos! Köszönöm előre is a segítséget!
Idézet
0 #70 Rosta Erzsébet 2015-11-23 08:44
Kedves "Mókus"!
Mindig örömmel veszem a jobbító szándékú észrevételeket, ezért (bár úgy érzem, alaposan átnéztem a vonatkozó szakirodalmat), ha megadja az állításának a hiteles forrását, az írásomat kijavítom.
Üdvözlettel,
Erzsébet
Idézet
0 #69 Rosta Erzsébet 2015-11-21 12:40
Kedves Laci!
Válaszomat privát levélben elküldtem.
Üdvözlettel,
Erzsébet
Idézet
0 #68 mókus 2015-11-20 21:55
Bocsánat, ha beleszólok, de én úgy tudom, hogy a fenti cikk annyiban sántít, hogy a kettő nem ugyan az! A goji berry és a Lycium barbarum. Ezt sok helyen le is írják, hogy az itthoni mérgező, de NEM UGYAN AZ A KETTŐ, csak nagyon hasonlít, könnyű összekeverni és ezért kell vigyázni, hogy megbízható forrásból szerezzük be az aszalt magokat vagy magát a cserjét! Üdv.
Idézet
0 #67 Laci 2015-11-20 08:38
Kedves Erzsébet!
Kérem küldje el nekem is,honnan érdemes beszerezni!
Nagyon köszönöm!
Idézet
+2 #66 Rosta Erzsébet 2015-11-04 17:42
Kedves Zsuzsa!
Gondolom, szárított (aszalt) goji bogyót vásárolt. Egy evőkanál goji bogyóhoz maximum 1 liter vizet használjon.
Üdvözlettel,
Erzsébet
Idézet
0 #65 Bütösi Zsuzsa 2015-11-03 10:44
Van egy csomag goji bogyóm, az elkészítéséhez az van írva,hogy 1 evőkanál goji bogyót egy forró vízzel teli kannába tegyek. De hány dl, vagy literes ez a kanna?
Idézet
0 #64 Rosta Erzsébet 2015-11-02 14:58
Kedves Hajni!
Privát levélben elküldtem.
Üdvözlettel,
Erzsébet
Idézet
0 #63 Hajni 2015-11-01 22:55
Kedves Erzsébet!
Kérem küldje el nekem is,honnan érdemes beszerezni!
Nagyon köszönöm!
Idézet
0 #62 Rosta Erzsébet 2015-10-07 11:03
Kedves Annamária!. Válaszom privát emailben elküldtem.
Üdvöz7lettel,
Erzsébet
Idézet
-5 #61 Annamária 2015-10-06 14:50
Kedves Erzsébet!
Kérem, írja meg nekem is , melyik forgalmazótól érdemes vásárolni.

Köszönöm :-)
Idézet
0 #60 Rosta Erzsébet 2015-10-01 15:34
Kedves Edit!
Válaszomért nézze meg a postaládáját!
Üdvözlettel,
Erzsébet
Idézet
-1 #59 Patyi Edit 2015-09-30 23:30
Kedves Erzsébet!@
Hasznos információkat kaptam írásából a Goji bogyót illetően.
Magas vércukorszintem javítása érdekében szeretném kipróbálni a Goji bogyót.
Kérem, ajánljon nekem megbízható beszerzési forrást!
Válaszát várva tisztelettel:
Edit
Idézet
+2 #58 Rosta Erzsébet 2015-09-30 13:31
Kedves Melinda!
Válaszomat privát emailemben olvashatja.
Üdvözlettel,
Erzsébet
Idézet
0 #57 Kovács Melinda 2015-09-29 22:31
Kérnék szépen én is egy biztos forrást. Nagyon szépen köszönöm. :)
Idézet
-1 #56 Rosta Erzsébet 2015-09-29 15:55
Kedves Márti!
A kérdésére privát levelemben válaszoltam.
Üdvözlettel,
Erzsébet
Idézet
+3 #55 KERÉNYINÉ 2015-09-29 15:24
Valaki tudna segíteni? Megbízható forrást szeretnék ,ahol megtudnám venni!!! Köszönöm .Márti
Idézet
0 #54 Rosta Erzsébet 2015-09-29 14:09
Kedves Szilvi! Mindenekelőtt köszönöm elismerő szavait. Privát levelemben forgalmazókat is megnevezek, de annyit azért itt is megjegyzek, hogy a legfontosabb az, hogy a forgalmazó a goji bogyóra öko- vagy bio-tanúsítvánn yal rendelkezzen. A megfelelő tisztaságú, GMO- és gluténmentes szárított goji bogyó kilója kb. 40-45 US$, azaz cirka 12 ezer Ft. Aki ennél sokkal olcsóbban adja, az már eleve gyanús. Üdvözlettel, Erzsébet
Idézet
0 #53 Nagy Lajosné 2015-09-29 09:19
Kedves Erzsébet!:-)
Nagyon tetszett az írása a goji bogyóról.
Kérem küldje el a megbízható forgalmazó forgalmazó elérhetőségét .
Üdvözlettel : Szilvi
Idézet
+1 #52 Rosta Erzsébet 2015-09-15 11:21
Kedves Eszter!
Privát válaszom a megadott email címre elküldtem
Üdvözlettel,
Erzsébet
Idézet
0 #51 Eszter 2015-09-14 22:22
Tisztelt Erzsébet!
Olvastam az írásait a goji bogyóról.Kérem ajánljon egy megbízható forgalmazót!Elő re is köszönöm!
Legyen szép napja!
Köszönettel:Eszter!
Idézet
0 #50 Sumandán Erzsébet 2015-09-14 11:13
Kedves Erzsébet!
Kérem, írja meg, melyik forgalmazótól érdemes vásárolni. Már évtizedek óta olvasom a cikkeit a leghíresebb gasztronómiai magazinunkban, ezért bízom Önben.
Előre is köszönöm
Idézet
0 #49 Rosta Erzsébet 2015-09-14 11:11
Kedves Erzsébet!
Válaszomat privát levélben elküldtem.
Üdvözlettel,
Erzsébet
Idézet
+1 #48 Sumandán Erzsébet 2015-09-14 09:30
Kedves Erzsébet!
Kérem, írja meg, melyik forgalmazótól érdemes vásárolni. Több, mint tíz éve olvasom a cikkeit a leghíresebb gasztronómiai magazinunkban, ezért bízom Önben.
Előre is köszönöm
Erzsébet
Idézet
+1 #47 Rosta Erzsébet 2015-09-06 13:11
Kedves Kinga!
Válaszom privát levélben elküldtem.
Üdvözlettel,
Erzsébet
Idézet
0 #46 Balla Kinga 2015-09-05 21:41
Kedves Erzsébet ! Hoi bogyos irását olvasva szeretnék venni és forgalmazot kérdeznék honnan érdemes beszerezni gyerekeim 14 és 19 évesek stresszes év előtt állnak nekik szeretném venni. Válaszát előre is köszönöm . Bunné kinga
Idézet
-1 #45 Rosta Erzsébet 2015-08-28 17:30
Kedves Katalin!
A kért privát levelet elküldtem.
Üdvözlettel,
Erzsébet
Idézet
+1 #44 Fülöp Katalin 2015-08-27 15:33
Kedves Erzsébet!
Nagyon tetszett az írása. Szeretnék fogyáshoz rendelni szárított Goji bogyót, és ehhez kérem a segítségét. Szeretném, ha a megbízható forgalmazó címét privát levélben elküldené nekem.
Jó egészséget kívánok!
Levelét előre is köszönöm.
Üdvözlettel: Katalin
Idézet
0 #43 Rosta Erzsébet 2015-08-23 14:18
Kedves Zsuzsanna!
Mivel az unokája - mint írja - aktív sportoló, ha az eredményei nem romlanak, valószínűleg rendben lehet az étrendje. Ha versenyszerűen sportol, akkor az edzője és/vagy a sportorvosa biztosan figyelemmel kíséri unokája étkezését, és ha valami hiányt látnak, figyelmeztetik erre. Ami a kérdését illeti, adhat neki goji bogyót, de nem biztos, hogy feltétlenül szüksége van rá. Sportteljesítmé nyt fokozó hatásáról ugyan nem olvastam, de az esetleges sérülések esetén gyorsíthatja felépülést. De ezt a kérdést inkább az unokája edzőjével, orvosával kellene megbeszélnie.
Üdvözlettel,
Erzsébet
P.s.: Privát üzenetet a „Kapcsolat” menüpontra kattintva megjelenő űrlap segítségével küldhet.
Idézet
0 #42 Sólyom Zsuzsanna 2015-08-22 13:03
Kedves Erzsébet, hol kereshetbém fel privát?
Idézet
0 #41 Sólyom Zsuzsanna 2015-08-22 13:01
kedves Erzsébet, ez a sok jó, amit a bogyóról olvastam nagyon felvillanyozott . Az lenne a kérdésem, hogy fiatal (15 év) aktív sportoló fiúunokámnak adhatom-e. Másik kérdésem, hogy mit ajánl, hol szerezzem be. Köszönettel várom válaszát.
Idézet
0 #40 Rosta Erzsébet 2015-08-19 15:08
Kedves Judit!
Bár privát levélben forgalmazót is ajánlok, a legfontosabb, hogy olyan szárított goji bogyót vásároljon, mely bio- vagy öko-tanúsítvánn yal rendelkezik. A magas vérnyomásra szedett gyógyszer elhagyását - a pozitív tapasztalatok ellenére is - jobb, ha megbeszéli az orvosával. Ami pedig a fogyást illeti, ne várjon csodákat, kellő eltökéltség nélkül nem várható tartós eredmény.
Üdvözlettel,
Erzsébet
Idézet
0 #39 Varga Judit 2015-08-18 13:43
Kedves Erzsébet!
Én is az iránt érdeklődnék, hogy hol lehet megbízható helyről beszerezni a bogyókat. Első sorban jó lenne, ha el lehetne hagynom a magas vérnyomásra szedett gyógyszert. Továbbá a fogyásnak is nagyon tudnék örülni.... :lol:Válaszát előre is köszönöm. Üdvözlettel: Judit
Idézet
0 #38 Rosta Erzsébet 2015-08-18 10:50
Kedves Kata!
Kérdésére privát levélben válaszoltam
Üdvözlettel,
Erzsébet
Idézet
0 #37 Kata 2015-08-18 08:58
Kedves Erzsébet!
Nagyon megtetszett az írása.
Érdelkődni szeretnék, hogy hol tudom megbízható helyről beszerezni ezt a bogyót.
Előre is köszönöm,
Kata
Idézet
-1 #36 Rosta Erzsébet 2015-07-31 17:18
Kedves Kriszti!
Elsősorban a bogyó fogyasztása az elterjedt, de a hagyományos kínai orvoslás a levelét és a növény szárainak a kérgét is felhasználja. A szárított goji levelekből főzött teát a magas vérnyomás kezelésére ajánlják.
Idézet
0 #35 kriszti 2015-07-30 22:04
Udv.Mi van akkor ha a levelet leszaritom es abbol fozok teat,mint ahogy mas novenynel is tesszuk?????
Idézet
0 #34 Rosta Erzsébet 2015-07-22 10:49
Kedves Zita!
Köszönöm a jókívánságát és elismerő szavait. A kérdésére privát üzenetben válaszoltam.
Üdvözlettel,
Erzsébet
Idézet
0 #33 nagy zita 2015-07-21 14:15
Kedves Erzsébet!


Gratulálok az írásaihoz, sajnos csak most találtam rá a honlapjára, számomra nagyon sok információt ad.


Felkeltette érdeklődésemet a Goji bogyóról írottak is,
megadná nekem a megbizható beszerzési hely cimét.

további sok sikert munkájához,

köszönettel nagy zita
Idézet
0 #32 Rosta Erzsébet 2015-05-27 18:31
Kedves Valéria!
Ugyanazt tudom válaszolni, mint pár nappal korábban Katalin nevű olvasómnak. Magam ugyan nem próbáltam ki, viszont a férjem joghurttal fogyasztotta a szárított bogyót, és jóllakottnak érezte magát tőle. A fogyás tekintetében viszont ő nem jó példa, mert elég sokat fut. Szerintem érdemes többféle goji-készítmény t kipróbálni, és megtalálni a legjobbat, mert a hatásuk nem mindenki esetében ugyanaz.
Üdvözlettel,
Erzsébet
Idézet
0 #31 Rosta Erzsébet 2015-05-27 18:21
Kedves Gabriella!
A válaszom privát mailben elküldtem.
Üdvözlettel,
Erzsébet
Idézet
+2 #30 Barna Valéria 2015-05-27 15:02
Kedves Erzsébet! Érdeklődni szeretnék, hogy a goji bogyót fogyáshoz hogyan és milyen arányban kell használni. Esetleg a szárított goji bogyot teaként hogyan lehet elkészíteni (arányokra gondolok). Válaszát előre is köszönöm.
Idézet
0 #29 Gabriella 2015-05-27 11:30
Üdvözlöm! Érdeklődnék én is a forgalmazó felől ..várom válaszát..továb bi szép napot kívánok! :lol:
Idézet
0 #28 Rosta Erzsébet 2015-05-25 12:15
Kedves Katalin!
Én nem próbáltam ki a goji bogyót, fogyáshoz a zöld teát (zöldtea-kivona tot) valamint a króm-pikolináto t használom. (Ez utóbbiról van egy rövid írásom is, melyet a kereső segítségével könnyen megtalálhat.) A gojit a férjem fogyasztotta el, natúr joghurttal, és jóllakottság érzete lett tőle. A gojit a kereskedelemben sokféleképpen lehet kapni: szárított gyümölcsként, tabletta formájában, kapszulában, dzsúszként, sűrítményként. A fogyást illetően nincs különösebb tapasztalatom, célszerű kipróbálni, hogy melyik készítményben, illetve mivel kombinálva fejti ki legjobban a hatását. A forgalmazóról privát levélben küldtem tájékoztatást.
Idézet
-2 #27 Katalin 2015-05-24 13:49
Kedves Erzsébet! Csak nehány napja olvastam először a gojiról, de szeretnem kipróbálni. Első sorban en is fogyás miatt, de a magas vitamintartalma is előny! Sokat segítene, ha megkaphatnám a gyártó/forgalma zo nevet, illetve esteleg ha segítene, erre a célra milyen formában érdemes használni. Előre is köszönöm!
Idézet
0 #26 Rosta Erzsébet 2015-05-20 10:24
Kedves Ilona!
A választ privát levélben elküldtem.
Üdvözlettel,
Erzsébet
Idézet
0 #25 Ilona 2015-05-19 20:57
Szeretnék én is érdeklődni a forgalmazó iránt.
Idézet
+2 #24 Rosta Erzsébet 2015-05-12 16:25
Kedves Ica!
Nemcsak teaként fogyaszthatod a szárított goji bogyót, hanem minden olyan ételben felhasználhatod , melyben aszalt gyümölcsöket írnak elő a receptek. Teheted például joghurtba, kefirbe, pudingba, gyümölcskenyérb e, de önmagában is megehető. A teát azért szokták ajánlani, mert nagyobb mennyiségben fogyasztva enyhe hashajtó hatása lehet. A forrázás viszont nem tesz jót a benne lévő C vitaminnak.
Erzsébet
Idézet
+3 #23 Ica 2015-05-12 12:26
Sziasztok !
Kérlek benneteket, hogy segítsetek a szárított Goji bogyó használatához mennyi víz szükséges és tényleg forrázni és állni kell hagyni ?

Köszi:
Ica
Idézet
+1 #22 Rosta Erzsébet 2015-04-27 14:39
Kedves Gizi!
Válaszomat privát levélben küldtem el.
Üdvözlettel,
Erzsébet
Idézet
+1 #21 Varga Gizella 2015-04-26 22:27
Én is érdeklődnék a forgalmazó iránt, valamint szeretném tudni, hogy fogyáshoz a tea vagy a bogyó hatásosabb.Hol szerezzem be és mennyibe kerül. Köszönettel:Giz i
Idézet
+1 #20 Rosta Erzsébet 2015-04-05 17:26
Kedves Bernadett!
A forgalmazóra vonatkozó információt – mivel nem kívánok senkit sem reklámozni – privát levélben küldtem el. Ami pedig a második kérdését illeti, mindenképpen hasznosabbnak tűnik a gyümölcs elfogyasztása, ugyanis a rostokban gazdag goji bogyó – egyéb kedvező tulajdonságai mellett – fokozza a telítettség érzetet, így kevesebb táplálékra lehet szükség. Azt azonban meg kell jegyeznem, hogy fizikai aktivitás nélkül nincs eredményes fogyás. Szerencsére a goji bogyónak megvan az a jó tulajdonsága, hogy a táplálékot inkább energiává és nem zsírokká alakítja át, s ezáltal a testmozgás is könnyebb lesz.
Üdvözlettel,
Erzsébet
Idézet
0 #19 Rosta Erzsébet 2015-04-05 15:29
Kedves Ica!
Mindenekelőtt köszönöm a jó kívánságát, és szeretettel viszonozom. Mivel nem kívánok senkit sem reklámozni a forgalmazóval kapcsolatos információt privát üzenetben küldöm meg.
Üdvözlettel,
Erzsébet
Idézet
+1 #18 kalácska Józsefné 2015-04-05 04:03
Kedves Erzsébet!

Szeretném a segítségét kérni, hogy a goji bogyót honnan tudom megbízható helyről beszerezni. Válaszadását megköszönve! Üdvözlettel:Ica
Kellemes Húsvéti Ünnepeket kívánok.
Nagyon jo a honlap imádom
Idézet
0 #17 Bernadett 2015-04-04 08:16
Üdv!
Érdeklődni szeretnék én is a forgalmazó iránt,
valamint érdekelne, hogy fogyáshoz
a tea vagy a gyümölcs elfogyasztása lenne a célravezetőbb?
Üdv, Bernadett
Idézet
+1 #16 Rosta Erzsébet 2015-03-11 13:58
Kedves Mónika!
Válaszomat privát levélben elküldtem.
Üdvözlettel,
Erzsébet
Idézet
+1 #15 Mónika 2015-03-09 19:29
Kedves Erzsébet!

Szeretném a segítségét kérni, hogy a goji bogyót honnan tudom megbízható helyről beszerezni. Válaszadását megköszönve! Üdvözlettel: Mónika
Idézet
+1 #14 Rosta Erzsébet 2015-02-28 08:41
Kedves Magda!
A szárított goji bogyó számos különféle módon felhasználható. Fogyasztható önmagában, teaként, joghurttal, levesekben, húsok köreteként, keverhetjük gabonapelyhekke l stb. A napi ajánlott mennyisége 10-15 g minden reggel és este. A teába (1 személyre számolva) 15 g szárított gyümölcsöt ajánlanak, ami közelítőleg 1 evőkanálnak felel meg. A különféle ételeknél, süteményeknél a mazsolát helyettesíthetj ük vele.
Üdvözlettel,
Erzsébet
Idézet
+1 #13 Horinka Magda 2015-02-28 07:40
Érdeklődni szeretnék, hogy a szárított bogyókat hogyan kell felhasználni. Teánál milyen mennyiség szükséges. Várom a válaszát.
Előre is köszönöm.
Idézet
0 #12 Rosta Erzsébet 2015-02-25 14:48
Kedves Erzsébet!
A kért információt elküldtem.
Üdvözlettel,
Erzsébet
Idézet
0 #11 Jehotek Bogdán Erzsé 2015-02-24 13:36
Üdv!
Érdeklődni szeretnék én is a forgalmazó iránt,
valamint érdekelne a véleményed, hogy fogyáshoz
szerinted is inkább a tea lenne a célravezetőbb?
Idézet
-2 #10 Orsi 2015-02-16 07:18
Kedves Erzsébet!

Felkeltette érdeklődésemet a goji bogyó iránt. Megtenné, hogy elküldi nekem is a megbízható forgalmazó elérhetőségét? Előre is köszönöm. Üdvözlettel: Orsi
Idézet
+1 #9 Rosta Erzsébet 2015-02-16 06:29
Kedves Orsi!
Elküldtem.
Üdvözlettel,
Erzsébet
Idézet
0 #8 Rosta Erzsébet 2015-02-13 14:24
Kedves Kati!
Mivel senkit sem kívánok reklámozni, a válaszomat privát e-mailben küldtem meg.
Üdvözlettel,
Erzsébet
Idézet
0 #7 Szabó Kati 2015-02-12 20:04
Sziasztok!Én is szeretném kipróbálni a goji bogyót,de megbízható forrásból!Kérhe tném a segítségedet?
Üdvözlettel,Kati
Idézet
+1 #6 Rosta Erzsébet 2015-02-02 16:27
Kedves Szilvia!
Bár a goji bogyóra nem szoktam rá, azaz nincsenek tapasztalataim, megbízható a gyártót (forgalmazót) tudok ajánlani. Mivel azonban senkit sem kívánok itt reklámozni, a nevét és az elérhetőségét privát emailben küldöm meg Neked.
Üdvözlettel,
Erzsébet
Idézet
+1 #5 Szilvia 2015-02-02 09:51
Sziasztok. Engem is érdekelne,hogy hogyan lehet hozzá jutni a goji-bogyóhoz. Néztem egy,két oldalt de nm tudom igazából melyik a jó,és melyik nem.
Köszönöm a segítséget
Idézet
0 #4 Rosta Erzsébet 2014-10-02 18:16
Kedves Ildikó!
Az igazság az, hogy - mint általában az alternatív gyógyászatban használt szerek többségénél - az adott termékek pozitív tulajdonságait emelik ki. Különösen igaz ez a reklámokra. Sajnos azt sem tudjuk, hogy mit adnak el goji bogyó néven, ugyanis a földünk különböző részein termő „goji bogyónak”(goji berry, wolfberry, Lycium Barbarum, Lycium Chinensis stb.) nem ugyanaz a kémiai összetétele. Tudományos (statisztikaila g megalapozott) bizonyíték nincs a vetélést vagy koraszülést okozó hatására, de több mértékadó webhely is megemlíti ennek a veszélyét, ezért a terhesség és a szoptatás idején - kerülendő a kockázatot - ésszerű lehet mérsékelni vagy szüneteltetni a fogyasztását. Magas vérnyomás, cukorbetegség, vérhígító szedése esetén pedig fogyasztása előtt célszerű konzultálni a kezelőorvossal.
A goji bogyó lehetséges mellékhatásaiva l kapcsolatban, az alábbi két írást javasolom elolvasásra:
http://www.thesuperfoods.net/goji-berry/should-you-take-goji-berries-during-pregnancy
http://www.medicalhealthguide.com/herb/wolfberry.htm
Üdvözlettel,
Erzsébet
Idézet
0 #3 Ildikó 2014-10-02 11:53
Kedves Erzsébet,

lenne kedves és elmondaná, hogy honnan származik az az információ, hogy vetélést okozhat ez a bogyó? Próbáltam tüzetesebben utána járni és több helyen kifejezetten ajánlják már a terhesség előtt/alatt/utána...
Amit viszont ön leírt, hogy vetélést okoz sehol nem találtam...Kére m mondja meg nekem, hogy hol járhatok ennek jobban utána.
Köszönöm szépen! Üdvözlettel: Ildikó
Idézet
0 #2 Rosta Erzsébet 2013-09-14 14:41
Drága Magdikám! Nálunk is lehet kapni goji bogyót, a neten több helyen is kínálják, de - hogy ne reklámozzak egyetlen forgalmazót sem - az elérhetőségüket privát E-mailben írom meg. Puszillak, Erzsi
Idézet
+1 #1 Märcz Antalné 2013-09-14 12:39
Szervusz Erzsike! Nagyon felkeltetted az érdeklődésemet a goji növénnyel kapcsolatban.Lé gy szíves áruld el, hogy itt nálunk hol lehet hozzájutni. Puszi Magdi
Idézet

További olvasnivaló

Selene kézelemzése

Anélkül, hogy a kéztípus meghatározásával megpróbálkoznék (ami egyébként a fényképek torzító hatása miatt gyakran igen nehéz), fontosnak tartom megjegyezni, hogy az ilyen, finom vonalakkal átszőtt, szögletes tenyér, viszonylag hosszú ujjakkal...

Folytatás...

Irán - A nyakkendő idegen az iszlámt…

Nagyobb térképre váltás   Jó minőségű, kétsávos úton, kisebb falvakon megyünk keresztül. Őrünk csendes, csak fársziul beszél, szerencsére még a sah idejéből megmaradt angol nyelvű információk alapján egyelőre kiválóan tájékozódunk. Az egyik...

Folytatás...

Városnézés Delhiben

Újdelhi Szafdardzsang síremléke Kutáb Minár Indira Gandhi múzeum India Kapu Rashtrapati Bhavan Parlament Laksmi Naraján templom Követve a bedekker praktikusnak tűnő tanácsait a könyv ajánlásai alapján indulunk bevenni Delhit...

Folytatás...

Mit jelent az, ha egy jós a tenyeret me…

Kedves Erzsébet!Szíves segítségét szeretném abban kérni, mit jelent az, ha egy jós a tenyeret megpillantva elutasítja a jóslást. Ezt azért kérdezem, mert Apukámmal ez történt. M.-ban jártunk, ahol egy indiai...

Folytatás...

Borzongás, reszketés, lúdbőrzés

„Valaki járkál (átment) a síromon” - mondják sokfelé, amikor az ember testét hirtelen, megmagyarázhatatlan borzongás járja át. Azt viszont valószínűleg sokkal kevesebben tudják, hogy ez a mondás csak néhány száz...

Folytatás...

Hetes, a misztika és a szentség száma

  Már Babilonban is előszeretettel használták a misztikus hetest a különféle varázslásokhoz, az ősi Egyiptomban pedig valóságos kultusza volt ennek a számnak. A fáraók idején hét évig kellett az embernek valamit...

Folytatás...