Az élesztő olcsó vitaminbomba, bőrtápláló és állítólag fogyaszt is
- Írta: Rosta Erzsébet
- Közzétéve itt: Egészség
Az élesztőről sok jót írnak, mely az elismerésre, a hírnévre méltán rászolgál. Mindez nem véletlen, hisz kitűnő fehérjeforrás - az élesztőgombák 50%-a fehérje - tizenhét vitamin van benne (csak az A- az E- és a C-vitamin hiányzik belőle), a B12-vitaminon kívül pedig az összes főbb B-vitamint tartalmazza. Emellett legfőbb forrása a szerves vasnak, de fellelhető benne a kálium, a kalcium, a magnézium, foszfor és a kén is.
Az élesztő rendszeres fogyasztása csökkenti a koleszterin szintet, hatására visszafejlődik a köszvény, enyhíti a neuritiszes, vagyis az ideggyulladással járó fájdalmakat, szabályozza az emésztést, csökkenti a stressz hatást, serkenti a hasnyálmirigy működését, támogatja a vörös vértestek képződését, erősíti a csontokat és a szervezet betegségek elleni ellenálló képességét. Csonttöréseknél gyorsítja a gyógyulást, megszépíti a bőrt, mivel bőrregeneráló hatása van. Ajánlatos fogyasztania mindenkinek, egészségeseknek, betegeknek, gyerekeknek, időseknek, felnőtteknek egyaránt.
Dr. Schröder, a múlt században élt német orvos, a müncheni orvosi egyetem tanára egy prágai kongresszuson tartott előadásában leszögezte, hogy két közismert anyagban, a csukamájolajban és az élesztőben, minden egyes vitamin megtalálható. Aki evett már élesztőt és lenyelt egy kanálnyi csukamájolajat, az tudja, mindkettő íze elég rossz. Az élesztőnek a csukamájolajjal szemben nagy előnye, hogy jóval olcsóbb. Az orvosoknak gyakrabban kéne friss élesztőt ajánlaniuk pácienseiknek, mert hatásosabb orvosság, mint a drága vitaminalapú gyógyszerek.
Miként azt orvosi Nobel-díjasunk, Szent-Györgyi Albert (1893-1986) kifejtette, az emberi testnek nem elégséges, hogy a szükséges vitaminnal lássuk el, hanem feltétlenül gondoskodni kell róla, hogy testben nagy vitaminkészlet legyen felhalmozva, ily módon meg tudjuk magunkat védeni sok betegségtől. Ez csak úgy lehetséges, és akkor a legbiztosabb, ha bőven fogyasztunk olyan ételeket, amelyek élesztővel készülnek.
Érdekesség és talán követnivaló lehetne az a szokás, ami a múlt század első felében, az USA-ban elterjedt. Kávéházakban és vendéglőkben kis élesztőkockákat is szolgáltak fel azért, hogy a túlzott húsfogyasztás által előidézett vitaminhiányt pótolják vele.
A római történetíró, a 23-ban született id. Plinius az ógörög és római természettudományról írt összeállításában már említést tett az élesztőről. Hispániában és Galliában már ekkor élesztőt használtak a kenyérsütéshez. A régi egyiptomiak is ismerték a kovászkészítést: a kenyérsütők maguk készítették az élesztőt, amely kevés komlóból, búzalisztből, tojásfehérjéből és mézből állt. Az északi országokban sörélesztővel és köles liszttel készült az erjedési anyag, ebből gombócot formáltak, árnyékos helyen, a levegőn megszárították, és hideg helyre tették el. A régi rómaiak bab-, vagy búzakorpával, musttal, vagy újborral keverték össze, majd rudacskákat formáltak belőle, melyeket a napon megszárították. Használat előtt vízben főzték, és búzaliszttel összekeverve kovászt készítettek.
A különböző élesztők közül a sör-, a torula-, a tejsavón erjesztett-, a folyékony- és a szárított élesztő a legismertebbek. A drapp színű, rugalmas állagú, kagylós törésű sütőélesztőt keményítővel elegyítve, téglaalakúra préselik, úgy hozzák forgalomba. A legújabb szakkönyvek viszont még a népszerű pékélesztő esetében is óvnak attól, hogy túl sok aktív (élő) élesztőt együnk, mert a belekből elvonja a B-vitaminokat, a szervezetből pedig a többi vitamint. De nemcsak ezért célszerű vigyázni vele, hanem amiatt is, hogy bizonyos betegségeknél - pl. Candida-fertőzés, köszvény, asztma, Chron-betegség stb. esetén - a fogyasztása a tünetek súlyosbodásához vezethet. Ezért az étkezésre (tehát nem sütésre) szánt pékélesztőt megfelelő hőkezeléssel előzőleg inaktiválnunk kell. Ennek a legbiztosabb módja, ha az élesztőt langyos vízben alaposan elkeverjük, majd a folyékony elegyet forrásba hozzuk. Ha lehűlt, hűtőszekrényben tárolhatjuk.
Mivel az élesztő nemcsak sok fehérjét, hanem - mint említettem - foszfort is tartalmaz, fogyasztása esetén étrendünket érdemes kalciummal kiegészíteni. Bár a foszfor a kalciummal együttesen hat, mégis előfordulhat, hogy elvon a szervezetből kalciumot, ezért a csontritkulásban szenvedőknek érdemes növelniük kalciumbevitelüket. Ajánlatos a B-vitamin komplex vitaminokat élesztővel együtt szedni, mert ettől még hatásosabbak.
Furcsa paradoxon (ellentmondás), hogy egy részről azt mondják az élesztőről, fokozza az étvágyat, másrészt, pedig állítják, ha az élesztőt folyadékban, gyümölcslevekben vagy vízben elkeverve vesszük be, akkor a folyékony élesztő csillapítja az étvágyunkat. (Itt viszont lényeges, hogy közvetlenül étkezés előtt kell inni belőle.) Ennek köszönhetően állítólag számos kalóriától szabadulhatunk meg.
Végül az sem elhanyagolható, ha lenyelünk egy-két evőkanálnyi élesztős folyadékot, néhány perc alatt eltűnik a fáradtságunk, visszatér az energiánk, az erőnk, és ez a jó hatás néhány óráig is eltarthat.
Én most csináltam: kb. 2 dl vizben 1 kocka élesztőlt feloldottam, majd felforraltam, -úgy gondolom, hogy ez kb. 5-7 napi adag lesz. Kihűtöm és napi 1-2 evőkanállal fogom fogyasztani. Kiváncsi vagyok a hatására, bízom a jó tulajdonságaiba n. Köszönöm.
A magas B vitamin és króm tartalma miatt az élesztő valóban jó hatással van a sejtekre (segíti az osztódásukat, energiafelvétel üket), azonban az állandó fogyasztásával azért bizonyos esetekben vigyázni kell. Nem tanácsos élesztőt az étrendbe venni – mert nem bizonyított az ártalmatlansága – terhesség és szoptatás idején. Annak is kerülnie kell az élesztő evését, aki allergiás rá. A Chron-betegek állapotát pedig bizonyítottan rosszabbítja. Diabétesz esetén feltétlenül konzultálni kell az orvossal, mert az élesztőben található króm leviszi a vércukor-szinte t, ami gyógyszerszedés mellett gondokat okozhat. Bizonyos antidepresszáns ok, illetve gombás fertőzésekre felírt gyógyszerek szedése esetén sem javasolt az élesztő-fogyasz tás. De ahogy olvasom, Önnek nincsen ilyen gondja, így nyugodtan eheti
Üdvözlettel,
Erzsébet
kb. 3-4 hete normál bolti sütő élesztőt eszek naponta :), szeretem Ami még sohasem történt velem a téli időszakban, de ujjaimon teljesen begyógyult a bőr, pedig eddig már mindent megpróbáltam és nem segített semmi. LEHET, HOGY AZ ÉLESZTŐTŐL? Tavaly a hátamon pedig ővsömör volt. December elején ott a hátamon szintén éreztem egy furcsa, bizsergető érzést, mintha az ővsömör kezdene beindulni. Erre kezdtem enni az élesztőt és ez a tünet is eltünt. Lehet összefüggés? B vitamin? Meddig egyem?
akkor ehetem tovább nyersen? Így szeretem. köszönöm a választ! BUÉK!
Valószínű, hogy időnként valamilyen esszenciális ásványi anyag és/vagy vitaminhiánya lehet, és ezért kívánja a szervezet olykor az élesztőt. Ha nincs semmilyen egészségi problémája, fogyaszthatja „nyersen” is, de biztonságosabb, ha előzőleg az - írásomban leírtak szerint - élesztőt „inaktiválja.”
Üdvözlettel,
Rosta Erzsébet
Ez esetben könnyen lehet, hogy vitamin- és/vagy ásványianyag-hi ánya lehet, és ez állhat a fáradtsága hátterében. Érdemes lenne konzultálnia az orvosával, illetőleg egy táplálkozási tanácsadóval. Az élesztő jó lehet, de valószínűleg másra is szüksége lehet.
Az nem jó, hogy nem tudja megenni a gyümölcsöket, de ha jobban odafigyel az étrendjére, megfelelő zöldségek fogyasztásával képes pótolni azokat az esszenciális vitaminokat, melyek legnagyobb mennyiségben a gyümölcsökben fordulnak elő. Az élesztőnek - különösen a sörélesztőnek - sok féle előnye van, azonban egyedül nem tudja a gyümölcsöket helyettesíteni. (És az sem biztos, hogy a rendszeres fogyasztására szüksége van.) A kérdéssel csak akkor kell foglalkoznia, ha nincs ideje az étrendje összeállítására , vagy vitaminhiány jeleit figyeli meg magán. Ekkor kikérheti egy dietetikus, vagy a háziorvosa tanácsát.
Üdvözlettel,
Erzsébet
Előre is köszönöm a segítséget
Az ön által keresett élesztő a sörélesztő lehet, ugyanis ebben található bőségesen króm. De tudomásom szerint táplálék kiegészítőként forgalmaznak krómmal dúsított pékélesztőt is.
Üdvözlettel,
Rosta Erzsébet
Azt szeretném kérdezni,hogy itt is erről az élesztőről van e szó !
köszönöm válaszát .
Köszönöm a kérdését, illetve az észrevételét; a legújabb kutatások szerint köszvény (vagy köszvényre való hajlam) esetén valóban kerülendők a magas purintartalmú élelmiszerek, így köztük az élesztő- vagy az élesztőt tartalmazó készítmények. Vagyis Dr. Earl Mindell – Ön által is idézett – megállapítása a tudomány mai állása szerint már nem állja meg a helyét. Nagyjából abban is elég egységes állásfoglalás alakult ki, hogy célszerű mérsékelni (vagy mellőzni) a vörös húsok, a zsíros halak, a telített zsírsavakat tartalmazó ételkészítménye k, és legfőképpen az alkohol fogyasztását. A maga fruktóztartalmú ételek ugyancsak kerülendők. Nem jelentenek különösebb gondot a növényi fehérjék (bab, lencse stb.), kifejezetten ajánlottak a zöldségek, gyümölcsök, valamint a teljes őrlésű lisztből (nem élesztővel) készült ételek. Sok folyadékot elsősorban vizet vagy teát, illetve kiegészítésként gyümölcslét kell inni, és állítólag a kávé is jó hatással van a köszvényre.
Üdvözlettel,
Rosta Erzsébet
Köszönöm értékes hozzászólásodat , a sörélesztő általad említett pozitív hatása elkerülte a figyelmemet. Pedig gondolhattam volna rá, mert a szüleink idejében még sokfelé gyakorlat volt, hogy szoptatós kismamák alkoholmentes nektársört fogyasztottak. Jó ötletet adtál, a szoptatásról hamarosan írni fogok.
Üdvözöllek,
Erzsébet
Szoptato kismama vagyok, egy 3 honapos kisfiam van, és az utobbi idoben éreztem, hogy egyre kevesebb lett a tejem. Probàltam mindenféle praktikàt a tejszaporitàsra , de egyik sem jott be (fejtem szopi utàn, fejtem 3 napon keresztul éjjel-nappal 2 orànként, ittam tejfakaszto teàt, ettem édes koményt, stb). Egyedul a sor ivàsa inditotta be a tejtermelést rendesen, de azt ugye nem ittam jo szivvel az alkohol tartalom miatt. Aztàn egyik nap a gyogytornàszom mondta, hogy ő anno sörélesztőt szedett, s neki nagyon sok teje volt. Még aznap vettem a patikàban, semennyibe nem kerul itt Belgiumban (7 EUR 2 havi tabletta adag) és màr egy nap szedés utàn annyi tejem lett, hogy 3 dl-t le is tudtam fejni és eltenni. Hihetetlen hatàsa van! Nem tudom, Magyarorszàgon lehet-e kapni sörélesztőt, de csak ajànlani tudom minden szoptatos anyànak, és furcsànak tartom, hogy - legalàbbis nekem ugy tunik - hogy ez nem koztudott. Egy szoptatàsrol szolo cikkben, konyvben sem olvastam ilyet, pedig annyira logikus. Talàn érdekes lehetne megemliteni a cikkedben ezt a jotékony hatàst is! Remélem, hogy eljut sok szoptatos anyàhoz az informàcio. Udv, Anna
Bár a kis mennyiségben elfogyasztott aktív élesztő - legyen az sör- vagy sütőélesztő - a legtöbb esetben ártalmatlan, én azonban - az esetleges mellékhatások elkerülése érdekében - rendszeres fogyasztásra inkább az előzőleg pasztörizált élesztőt javasolnám. (Betegség esetén pedig kikérném a háziorvosom tanácsát.)
Üdvözlettel,
Rosta Erzsébet
Régebben kaptam egy tanácsot egy fodrászatban. Az élesztőből kicsi golyócskákat formázunk (mint egy tabletta) és ezeket fagyasztóba tesszük. Ebből minden nap vehetünk be 1-1 szemet. Így - lenyelés után - nem érezzük a kellemetlen ízt. Járható út ez? Illetve a sütőélesztő is alkalmas erre?
Pékélesztőt (más néven sütőélesztőt) bármelyik élelmiszerüzlet ben vásárolhat. A lényeg az, hogyha étkezésre szánja, a friss élesztőt előbb inaktiválja. Ha nem érzékeny az élesztőre napi egy evőkanálnyi mennyiséget nyugodtan megehet belőle. A túlzott B-vitamin beviteltől sem kell tartania, mert a fölösleg a vizelettel kiürül a szervezetből.
Üdvözlettel,
Erzsébet
Köszönöm észrevételét, egy fontos ellentmondásra hívta fel a figyelmemet. A felvetése teljesen jogos, ugyanis akkor jártam volna el helyesen, ha a pékélesztő elé kiteszem az „élő” jelzőt. Bár kis mennyiségben - kivéve az élesztő-allergi át - az egészséges emberek számára általában nem okoz problémát, nem árt vele vigyázni, mert olykor nemcsak a vitaminokat vonhatja el a szervezetből, hanem bizonyos betegségek - pl. Candida-fertőzé s, köszvény, asztma, Chron-betegség stb. - esetén a tünetek súlyosbodásához vezethet. Ezért az étkezésre (tehát nem sütésre) szánt pékélesztőt megfelelő hőkezeléssel előzőleg inaktiválnunk kell. Ennek a legbiztosabb módja, ha az élesztőt langyos vízben alaposan elkeverjük, majd a folyékony elegyet forrásba hozzuk. Miután lehűlt, hűtőszekrényben tárolhatjuk. A fentieknek megfelelően, a szöveget is javítottam.
Üdvözlettel,
Rosta Erzsébet