A+ A A-

A vírusölő, antiallergén bioflavonoidok, vagyis a P-vitamin

  • Közzétéve itt: Egészség


Már egy jó ideje a Neten keresztül, az Egyesült Államokból (olykor Angliából) vásároljuk meg a vitaminokat, ásványi anyagokat és az egyéb - ízületeket, csontokat erősítő, keringést javító - táplálékkiegészítőket. Nemcsak kényelmi okokból, hanem elsősorban azért, mert garantált a megrendelt termékek minősége, és ráadásul sokkal olcsóbb, mintha itthon szereznénk be őket.

Legutóbb, csak miután kipakoltunk, vettük észre, hogy a csomagban eggyel több doboz van, mint amennyit rendeltünk. Azok után, hogy a korábbi küldemény mindössze két napos késése miatt visszautalták a teljes szállítási költséget, az ajándékon - mely egy doboz C-vitaminnal kombinált bioflavonoid volt - már meg sem lepődtünk. Mivel a dobozon elég szűkszavú tájékoztató volt, úgy döntöttem, alaposabban utánajárok, egyáltalán mik és mi mindenre használhatók a bioflavonoidok.

Jó párszor elismételtem, szorgalmasan mantráztam magamban a nevüket, mire végre sikerült, nem tagoltan, hanem folyamatosan, egy szuszra kimondanom ezt a kacifántos szót. Mégis, amint nekiálltam e cikk megírásához és eljutottam a bioflavonoidok begépeléséhez, hangosan betűznöm kellett, akár egy első általános iskolásnak, nehogy rosszul írjam le.

Nagyjából sejtettem, hogy mire valók és miben találhatók a bioflavonoidok, de például azt nem tudtam, hogy ez nem más, mint a P-vitamin. Emiatt restellem magam, ugyanis a nevét Nobel-díjas professzorunktól, Szent-Györgyi Alberttől kapta, aki a C-vitamin melléktermékeként - majdhogynem véletlenül - fedezte fel a flavonoidokat. Ő vette észre elsőként, hogy kevésbé tisztított C-vitamin olyan „szennyezőanyagokat” tartalmaz, melyek csökkentik az erek áteresztőképességét, ezért vérzéscsillapító hatásúak. Ezt a később azonosított flavonoid-származékot az áteresztőképességet jelentő Permeabilitás szó kezdőbetűje után P-vitaminnak nevezte el.

Még jobban felkorbácsolódott a kíváncsiságom, amikor megtudtam, hogy a P-vitamin (vagyis a bioflavonoidok) valójában nem is vitamin. Fellapoztam lexikonjaimat, Earl Mindell - Vitamin biblia és A vitalitás bibliája című - könyveit, és a - különféle információk leellenőrzése céljából - körülnéztem az Interneten is.

CitrusfélékKutakodásom alapján a bioflavonoidok tulajdonképpen növényi festékek, amelyek a citrus gyümölcsök sárga és narancs színét adják, valamint jó néhány zöldség- és főzelékfélének kölcsönzik a zöld színét. A citrusoknak, a citromnak, narancsnak, mandarinnak, a grépfrútnak nemcsak a leveses gyümölcse hasznos, hanem azok fehér rétege, és a gerezdek közötti válaszfalai is gazdag bioflavonoidokban. A citrusféléken kívül, a flavonoidok ugyancsak megtalálhatók a sárgabarackban, az almában, a kékes-vörös bogyós gyümölcsökben, mint például a galagonya, cseresznye, áfonya, földiszeder, csipkebogyó, valamint a vörös- és a lilahagymában, a petrezselyemben, a hüvelyesekben, a hajdinában, a zöld teában, a vörösborban. Ezeket a növényi festékeket régen - anélkül, hogy tudták volna a vegyi összetételüket - élelmiszerszínezékként használták.

A különféle flavonoid származékok - melyekből ma már több ezer ismert - védelmet nyújtanak a szívbetegségek ellen, kísérletekkel bizonyították, hogy a fogyasztói közül ritkán fordul elő szívbaj. A bioflavonoidok némelyike erős antioxidáns, amely segít megvédeni a sejteket károsító szabad gyökök hatása ellen, más bioflavonoidok pedig meggátolják a rosszindulatú sejtek osztódását. C-vitaminnal kombinálva véd a herpesz vírus kifekélyesedése ellen, és megelőzi a nátha kialakulását.

Emellett segíti a C-vitamint, hogy a kötőszöveteket egészségesen tartsa. Véd a véraláfutások ellen. Szilárdan tartja a hajszálerek falát, ezért alkalmazzák fogíny kezelésére, vérzéscsillapítóként is. Mivel gátolja a hisztamin felszabadulását, hatásos az allergia és asztma ellen. Hasznos lehet az ödéma kezelésében és a belső fül betegsége miatti szédülés leküzdésében.

A bioflavonoidok D-vitaminnal párosítva enyhítik a menopauza hőhullámainak kellemetlenségét. A vörösborban, illetve a szőlőmagban található származékaik a keringésjavító hatásuk mellett a rák kialakulásának kockázatát is csökkentik.

Változatos és egészséges táplálkozás esetén nem biztos, hogy szükség van bioflavonoid tabletták, vagy -kapszulák szedésére, azonban jó tudni, hogy bizonyos anyagok jelentősen csökkenthetik szervezetünk P-vitamin készletét. Nagyon ártalmas például a dohányzás, nem különben a rendszeres alkoholfogyasztás is. Ugyancsak negatív hatással van a bioflavonoidok felszívódására, illetőleg felgyorsítja a kiürítésüket számos vény nélkül kapható fájdalomcsillapító, valamint a legtöbb antibiotikum is. Ha nem tudunk (vagy nem akarunk) változtatni az életvitelünkön, vagy gyengeség, lábadozás idején - a citrusfélék, bogyós gyümölcsök fogyasztása mellett - hasznos lehet bioflavonoid táplálék-kiegészítők szedése.

További olvasnivaló

Színek és szerencse mágiák

  Akik bármelyik hónap 1. 10. 19. vagy 28. napján születtek, hogy szerencséjük legyen, sárga és zöld ruhákat viseljenek. Amulettként aranyba foglalt topázt hordjanak magukkal.   Akik a hónap 2. 11. 20...

Folytatás...

Álomszótár

Az alábbi szótár a legkiválóbb forrásokból - többek között olyanokból, mint Albertus Magnus, Nostradamus, Cagliostro, Madam Lenormand álommal kapcsolatos írásai, Napóleon álmoskönyve, az Egyiptomi álmoskönyv - valamint a világ...

Folytatás...

A szájpadlás

A szájüreg felső része a szájpadlás két részre osztható, kemény- és lágy szájpadra. Az elülső rész a csontos, kemény szájpad, a hátsó pedig a lágy szájpad, mely puha, sima felületű...

Folytatás...

Tamás kézelemzése

Az ujjvégződés nélküli tenyérképekről elég problémás megállapítani azt, hogy ujjai milyen hosszúak, csak részben hasonlíthatók össze egymással, és az sem egyértelmű, hogy, milyen végződésűek. Nem látszódik, hogy ujjai és...

Folytatás...

Lábujjkörmök - Tények és hiedelmek

Jól ismert tény, hogy a lábujjakon jóval lassabban nőnek a körmeink, mint a kezeken. Az eltérést meg is mérték, így kiderült, hogy a lábujjkörmök növekedésének sebessége csak harmada-fele a kezek...

Folytatás...

Kurkuma drágán, kedvezményes áron, külfö…

Amikor 2010 nyarán megírtam cikkemet, az univerzális, jótékony sárgagyökérről, nem gondoltam, hogy nemsokára nálunk is felfedezik gyógyhatású szerként az addig csak felkapott konyhai fűszerként használt kurkumát. Talán néhány hónap telhetett...

Folytatás...

Az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása céljából. Az oldal böngészésével elfogadja ezt.
Elfogadom

Ezeket olvasta már?