
A gyömbérfélék családjába tartozó sárgagyökér, vagyis a kurkuma(latin nevén curcuma longa) már az ókorban használatos volt fűszerként, keményítő, festékek, színezők készítésére. A gyógyászatban, mint serkentőszert, aromás illóolajait pedig illatszerként hasznosították. A középkori Európában - narancssárga színe miatt - a méregdrága sáfrányt helyettesítették vele, innen származik az „indiai sáfrány” elnevezése. Nem
„Bár a szervezet fenntartásához és szabályozó mechanizmusaihoz körülbelül 18 ismert elemre van szükség - írja Earl Mindell a Vitamin Biblia című könyvében, csak 6 elemre vonatkozóan határozták meg az ajánlott napi felvételt. Ezek a kalcium, a jód, a vas, a magnézium, a foszfor és a cink.”
A kalcium és a foszfor
Az élesztőről sok jót írnak, mely az elismerésre, a hírnévre méltán rászolgál. Mindez nem véletlen, hisz kitűnő fehérjeforrás - az élesztőgombák 50%-a fehérje - tizenhét vitamin van benne (csak az A- az E- és a C-vitamin hiányzik belőle), a B12-vitaminon kívül pedig az összes főbb B-vitamint tartalmazza. Emellett legfőbb forrása
Az alábbiakban Dr. Benjamin Gayelord Hauser (1895-1984) diétáról alkotott gondolatait olvashatják, aki a múlt században többek között olyan hírességeknek volt táplálkozási tanácsadója, mint Marlene Dietrich, Gloria Swanson, Greta Garbo, Ingrid Bergman, Grace Kelly, Philippe de Rotschild báró és Jeanne Moreau. Bár a maga idejében - különösen az Amerikai Orvosi Társaság
Nemrég elképedve olvastam, hogy nemcsak a nagylevelű zöldségek lehetnek veszélyesek, hanem a különböző olajos magvak, mint az aflatoxinos mogyoró, mandula, dió, pisztácia rákkeltők lehetnek, de veszélyt jelentenek az egészségre, ha penészgombás szemes kukoricát vagy a gabonamagokat használunk fel. Emlékszem milyen pánikot keltett nálunk a külföldről behozott fertőzött őrölt pirospaprika. Kísérleti
TARTALOM
Bevezető gondolatok a hagyományos kínai gyógyításról, a betegségek diagnózisáról
Aranyér
Bronchitis (krónikus)
Cukorbetegség (diabétesz)
Csecsemőkori alultápláltság (csecsemők hiányos táplálkozásának szindrómája)
Epehólyag gyulladás és epekő
Gutaütés (agyvérzés és az agy vérellátásának zavara)
Gyomorfekély (peptikus fekély)
Gyomorhurut (krónikus gasztritisz)
Húgyúti fertőzés és vesegyulladás
Klimaxos panaszok (a menstruáció elmaradása után jelentkező tünetek)
Magas vérnyomás
Teljesen mindegy, hogy mit eszünk, legyen az karfiol, szalonna, őszibarack, palacsinta vagy torta, mindegyikre ugyanaz a sors vár. Az ételek útvonala azonos pályán halad előre, egy része pedig kifelé. Miután az eledelt megrágtuk a szánkban, gyomrunkban savval keveredve, feldolgozódik, majd a belekben atomizálódva részekre bomlik, a felszívódásra képes tápanyagok bejutnak
Mondják, zsozsobának, ejtik hohobának, nálunk azonban jojobaként ismert a sivatagi növényből nyert olaja. A Mexikó, valamint Arizona és Kalifornia homokos pusztáin - a Sonora- és Mojave-sivatagban - őshonos jojobacserje diójából nyert olajat, már az indiánok is ismerték, gyógyszerként használták bőr- és hajápolásra, napfény elleni védekezésre, sebek fertőtlenítésére. Elsőként egy spanyol
Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Így add tovább! 3.0 Unported Licenc feltételeinek megfelelően szabadon felhasználható.